Az elavult vezetékrendszer és a meleg miatti túlterhelés miatt sorra hibásodnak meg a sepsiszentgyörgyi villanyvezetékek vagy „robbant” a transzformátor, ezért a város egyes pontjain már több mint 12 órája nincs villany. A meghibásodások sorozata hétfőn délben kezdődött, azóta 6 meghibásodás történt a föld alatti, középfeszültségű vezetékeken, számolt be Józsa Csaba az Electrica villanyvállalat igazgatója, aki szerint szakembereik hétfő óta folyamatosan dolgoznak a hibaelhárításon.

A türelmüket veszített sepsiszentgyörgyi magánszemélyek és vállalkozások nagy számban panaszkodnak a közösségi oldalon, hogy milyen kellemetlenségeket és károkat okoz az elhúzódó áramszünet. Az Electrica villanyszolgáltató honlapján közölt információk szerint a hétfőn kezdődött meghibásodás sorozat miatt kedden is többtucat sepsiszentgyörgyi utcában tart még az áramszünet a Szemerja negyedben, a városközpontban és az ipari-kereskedelmi negyedben is.

Villanyszerelő | Illusztráció: Infotr.ro

Józsa Csaba az Electrica villanyvállalat Kovászna megyei igazgatója szerint a kánikulai időszakban a légkondicionálók működtetése túlterheli a hálózatot, jellemzően annak gyenge pontjain hibásodik meg a vezeték. Brassóból kellett kölcsön kérjenek egy olyan speciális felszerelést amivel azonosítani tudták, hogy hol hibásodott meg a villanyvezeték majd felásták és javították a hálózatot.

Józsa Csaba szerint Sepsiszentgyörgyön nem mindenhol történt meg a régi vezetékek cseréje, ezért vannak szakaszok, ahol a föld alatti, középfeszültségű vezetékek még a kommunizmus idejéből származnak. Helyenként 70-80 évesek a középfeszültségű vezetékek, amelyek nem a jelenlegi áramfogyasztásra voltak tervezve, elavultak és nem tudják hiba nélkül kiszolgálni a megnövekedett fogyasztói igényeket. Hozzátette, hogy Sepsiszentgyörgyön eddig az alacsony feszültségű vezetékrendszert sikerült kicserélni, a középfeszültségű hálózat felújítása fokozatosan történik meg, az még 4-6 éves periódust igényel.

Sepsiszentgyörgy főtere este
Sepsiszentgyörgy főtere este

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád arra szólította fel az Electrica vezetőségét, hogy folytassanak aktívabb kommunikációt a lakókkal és a fogyasztókkal, annak érdekében, hogy elkerüljék a vitákat és a pánikot a lakosok körében.

A sepsiszentgyörgyi városháza közösségi oldalon közzétett tájékoztatásában leszögezi: az Electrica villanyszolgáltató állami tulajdonú vállalat, így annak működése semmilyen módon nem tartozik a polgármesteri hivatal hatáskörébe. Ugyanakkor a helyi hatóságok folyamatosan kapcsolatban állnak a villanyvállalat vezetőségével, és biztosítékot kaptak, hogy azon dolgoznak, hogy az érintett területeken a lehető leghamarabb helyreálljon az áramszolgáltatás.