Háromszék diákbarát megye, ezért Kovászna megye tanácsa idén megduplázta, azaz 200 ezer lejre emelte a tantárgyversenyek és sportvetélkedők megyei díjazottjainak és felkészítő tanáraiknak szánt támogatási keretet. Emellett az Iskolatáska programra is az eddiginél nagyobb összeget különített el, jelentette be Tamás Sándor tanácselnök.

Tájékoztatása szerint a 2019-ben elindított tehetséggondozó program célja ösztönözni és megjutalmazni azokat a tanulókat, akik a kötelező oktatáson túl többlettevékenységet végeznek. „A tanulásba fektetett idő, pénz és energia sokszorosan megtérül, és Székelyföld javát szolgálja” – fogalmazott az elöljáró.

A tantárgy és sportversenyek megyei szakaszainak első helyezettjei idén 250, a második helyezettek 200, a harmadik helyezettek pedig 150 lejt kapnak. A csapatsportban versenyzők pedig egyenként a következő díjakban részesülnek: I. hely 200 lej, II. hely 150, III. hely 100 lej. Az elmúlt tanévben Háromszéken 510 diák és 223 felkészítő tanár kapott pénzjutalmat a háromszéki önkormányzattól.

Ugyancsak a diákokat célozza még a Kovászna megyei tanács Iskolatáska és After-school programja is. Az Iskolatáska program révén az elmúlt tíz év alatt több mint 20 ezer háromszéki tanulónak biztosítottak hasznos tanfelszereléssel ellátott iskolatáskát. A szeptemberben kezdődő új tanévben pedig 2239 előkészítős kisdiák – 1155 fiú és 1084 lány – kap minőségi hátizsákot benne tolltartót, névcédulát, színes és grafit ceruzát, kulacsot és szendvicses dobozt.

A háromszéki önkormányzat idén 250 ezer lejre növelte az Iskolatáska program pénzkeretét, így egy csomag ára 110 lej. Az iskolatáskákat a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében, a tanfelügyelőség szeptember 6-i igazgatói értekezletén adják át a tanintézetek vezetőinek, majd az első iskolai napokon kiosztják a kedvezményezetteknek.