Egyedülálló jótékonysági akcióval ünnepeltek idén karácsonykor a Kovászna megyei Vargyas község lakói. Imets Lajos polgármester kezdeményezésére, közösségi adományozás eredményeként a település minden óvodás és iskolás tanulója ajándék táblagépet kapott az angyaltól. A rendhagyó, önzetlen gesztus állami hozzájárulás nélkül, kizárólag a helyi vállalkozók és magánszemélyek, valamint a Vargyasról elszármazottak anyagi támogatása révén jött létre.

Imets Lajos vargyasi polgármester átadja a táblagépeket | Fotók: Kovács Barna

Imets Lajos polgármester elmondta: közösségi gyűjtés eredményeként a vargyasi iskolásokat összesen 114 táblagéppel, az óvodásokat pedig 32 darab, angol nyelvű interaktív játék – táblagéppel ajándékozták meg. A diákoknak szánt készülékekre feltelepítették a tanuláshoz szükséges programokat és applikációkat, ezáltal könnyebbé vált számukra az online oktatásban való részvétel, illetve eredményes az otthontanulás lehetősége.

A gesztusért cserébe a vargyasi gyerekek egy-egy karácsonyfadísszel mondtak köszönetet, amelyek végül a polgármesteri hivatal előtt felállított fenyőfát öltöztették ünnepi díszbe. Imets Lajos polgármester hangsúlyozta: hosszadalmas gyűjtési folyamat eredményeként kaphattak saját táblagépet a gyerekek, de határozottan megérte a fáradozást, ezért köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták a kezdeményezését.

„2020 szempontból rendhagyó évnek számít. Számtalan új élethelyzetet, váratlan és nehezen megszokható szituációkat hozott ez az esztendő mindannyiunk életébe. Fontos azonban, hogy míg a távolságok egyre nőttek az ismerősök, barátok és még a családtagok között is, valahol mélyen mintha mégis közelebb kerültünk volna egymáshoz. Hálás vagyok azoknak, akik mellém álltak, illetve akik sem támogatásban, sem anyagiakban nem voltak szűkmarkúak, amikor közösségünk gyermekeiről és azok jövőjéről van szó” – fogalmazott a polgármester.