A sepsiszentgyörgyi nyarak zenei kínálatában évek óta kiemelkedő helyet foglal el az országban egyedülálló, ezért hiánypótló Jazz és Improvizációs Tábor, amelynek tanárai és diákjai egy hétig örömzenével szórakoztatják a műfajt kedvelő közönséget.

Lázár Prezsmer Endre főszervező arról tájékoztatta a Sláger Rádiót, hogy idén július 16 és 23-a között várják Sepsiszentgyörgyre várják a jazz-zenészeket vagy olyan muzsikusokat, akik szeretnének megismerkedni a műfaj sajátosságaival. A háromszéki megyeszékhelyen idén 16. alkalommal szervezik a Jazz és Improvizációs Zenei Tábort, ahol egy hét alatt a legnagyobb magyarországi és hazai jazz-zenészektől tanulhatnak.

Jazztábor | Archív fotók: Toró Attila

A Kónya Ádám Művelődési Ház szervezésében, partnerségben a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesülettel létrejövő zenei táborban délelőttönként egyéni és kis csoportos oktatás zajlik, amikor a résztvevők jazzelméletet és jazztörténetet tanulnak. Délutánonként a résztvevőkből alakuló alkalmi zenekarok gyakorolnak, esténként pedig a táborozók és barátaik örömzenével (jam-session) szórakoztatják a sepsiszentgyörgyieket.

Egyébként beérett az elmúlt évek táborainak gyümölcse, hiszen ennek hatására tucatnyi fiatal kapott kedvet és folytatja tanulmányait budapesti zenekonzervatórium vagy zenei iskola jazz tanszakán. A táborban való részvétel nincs korosztályhoz kötve, várnak oda fiatalokat de a felnőtt, kiforrott zenészeknek is rengeteg tanulnivalót nyújt.

A 2022-es jazztábor oktatói és résztvevői

Az idei tábor előadó tanárainak többsége Magyarországról érkezik: Kovács Linda és Pocsai Kriszta – éneket, vokált tanít, Márkus Tibor – zongorát és jazzelmélet oktat, Juhász Gábor – gitárt, Tóth Viktor – szaxofont, klarinétot, Kovács Ferenc – hegedűt, Megyaszay István – basszusgitárt és Jeszenszky György – dobokat, ütőshangszereket oktat a sepsiszentgyörgyi táborban.

Az idei Jazz és Improvizációs tábor idén összefonódik a KultúrPark nevű rendezvénysorozattal is. Július 19-én, szerdán ugyanis a Jazz és Improvizációs Tábor tanárainak koncertje szolgáltatja a minőségi zenés hangulatot és tartalmas szórakozási lehetőséget a sepsiszentgyörgyi ’56-os emlékparkban, a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán. Ezt követően a KultúrPark sorozat keretében, július 23-án, vasárnap a Jazz és Improvizációs Táborban résztvevő diákok egy gálaműsor keretében mutatják meg tehetségüket.

Lázár Prezsmer Endre érdeklődésünkre elmondta: az egyhetes tábor részvételi díja 800 lej, ezen kívül igénylésre szállást tudnak biztosítani a művészeti líceum bentlakásában, éjszakánként 55 lejért. Érdeklődni és jelentkezni lehet a +40742769628-as telefonszámon vagy az endrelazar@yahoo.com e-mail címen.