Sepsiszentgyörgy sokszínű kulturális és zenei kínálata idéntől egy komolyzenei fesztivállal bővül. Július 6. és 9. között, négy napon keresztül, a város több helyszínén, nemzetközileg elismert zenészek előadásában kamara-, szóló- és szimfonikus koncerteket kínál a SepsiClassic.

Sepsiszentgyörgy új fesztiválja a klasszikus és kortárs zenei darabok bemutatásával, filmvetítésekkel és kísérő rendezvényekkel kívánja közelebb hozni a komolyzenét a térség kultúra fogyasztó közönségéhez. A klasszikus zenét kedvelő közönség és a klasszikus zenét játszó előadók részéről érkezett az igény, hogy Sepsiszentgyörgy kulturális kínálatban kapjanak helyt a sokak által ismert és az alig elérhető kortárs komolyzenei művek és alkotások is.

A SepsiClassic komolyzenei fesztiválon olyan neves művészek lépnek fel mint, Bogányi Gergely, Kossuth-, Liszt-, és Príma-díjas zongoraművész, Kolonits Klára Kossuth-díjas operaénekesnő, Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, Radnóti Róza és Veress Ábel zongoraművészek. Fellépnek még a világhírű Kaganovskiy Virtuózok és a Temesvári Banatul Filharmónia, az ország kiemelkedő szimfonikus zenekara is első alkalommal ad koncertet Sepsiszentgyörgyön.

Az egykori dohánygyár épületében a helyi tehetségek közül Szőcs Botond zongoraművész kamarakoncertjét lehet majd meghallgatni, az Erzsébet parkban pedig a Lilium Quartet és a Klarinetto Kamarazenekarok mutatkoznak be. A fesztiválon két ingyenes filmvetítésre és két szakmai előadásra is várják az érdeklődőket a Művész Moziba.

Július 6-án a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban koncertezik a világhírű Kaganovskiy Virtuózok. A Kaganovskiy házaspár 2019 őszén költözött New Yorkból Nagyváradra, ott alapították meg a kamarazenekart. Hegedű és mélyhegedű párosukhoz olyan dinamikus alkotók csatlakoztak, akikkel több éves szakmai és baráti kapcsolat fűzi össze, s külön-külön is világszínvonalú művészek.

A Magyar Állami Operaház magánénekesnője, Kolonits Klára szólókoncertjére július 7-én, pénteken 17:30-tól kerül sor az Árkosi Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi, Olt utcai előadótermében. A Liszt- és Kossuth-díjas művészt Zsoldos Bálint kíséri zongorán. A zongoraművész Európa számos koncerttermében lépett már fel, többek közt a salzburgi Mozarteumban, a moszkvai Rachmanyinov teremben vagy az amszterdami Concertgebouw-ban. Emellett Somogyi-Tóth Dániel orgonaművészt, a Filharmónia Magyarország szólistáját, július 7-én, pénteken 19:30-tól a Krisztus Király templomban láthatja, hallhatja a sepsiszentgyörgyi közönség.

Bogányi Gergely zenejátékát július 8-án, 19:45 órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban hallhatja a klasszikus zenét kedvelő közönség. Erre az alkalomra a művész magával hozza „Bogányi-zongora”-ként emlegetett különleges hangszerét is. Nyitányként Sebestyén-Lázár Regina és Dénes Dorottya, a Plugor Sándor Művészeti Líceum végzős diákjai saját szerzeményt adnak elő, melyet a tehetséges ifjú zongoraművész, Veres Ábel, a 2019-es bukaresti Magyar Zene Fesztivál Cziffra György tehetségdíjasának játéka követ.

A rendezvény teljes programja, jegyárak és további részletek a www.sepsiclassic.ro oldalon és a fesztivál hivatalos Facebook oldalán találhatók. A jegyárusítás ezen a héten indul az eventim.ro oldalon.