Csütörtökön megnyílik a Brassó-Vidombáki Nemzetközi Repülőtér, ekkor száll le az első járat az ország legújabb légi kikötőjében. A Tarom légitársaság 100 férőhelyes repülőgépe Bukarestből indul és reggel 08.10-kor landol Vidombákon. Az első géppel különböző hivatalosságok és vendégek utaznak, többek Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Tamás Sándor háromszéki tanácselnök is.

A repülőt az első és egyetlen hazai űrhajós, Dumitru Prunariu fia fogja vezetni. A Cătălin Prunariu pilóta által vezetett repülőgépet a hagyományok szerint a kifutópályán tűzoltóautókból lőtt vízsugárral köszöntik. Az első hivatalos járattal érkezők felavatják a Brassó-Vidombáki Repülőteret és ezzel elindulhat a tevékenysége. A Tarom gépe csütörtökön 10.30-kor száll fel Vidombákról és repül vissza Bukarestbe.

Adrian Veștea Brassó megyei tanácselnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester a repülőtéren

Mint arról beszámoltunk az ország legújabb és legmodernebb repülőteréről, június 15-től indulnak a Dan Air légitársaság járatai Münchenbe, Nürnbergbe, Barcelonába, Brüsszelbe, Londonba és Stuttgartba. A Wizz Air egyelőre londoni és dortmundi járatokat indít. A héten elindulnak a charter járatok is görögországi és törökországi célpontok fele. Bár korábban a DanAir légitársaság budapesti járatokat is hirdetett, ezt levette a kínálatából, ám úgy tudjuk a brassói repülőtér vezetősége tárgyalásokat folytat, hogy a magyar főváros fele, kisebb repülőgépekkel induljanak rendszeres járatok.

Az elmúlt hétvégén több százan vettek részt a Brassó-Vidombáki Nemzetközi Repülőtéren szervezett nyitott napokon, amikor légi bemutatókra, koncertekre, tűzijátékra, és vezetett reptéri túrákra került sor.

Alexandru Anghel, a repülőtér igazgatója kiemelte: a teljes beruházás közel 140 millió euró volt. Egyelőre csak nemzetközi járatokat üzemeltetnek de tárgyalásokat folytatnak a légitársaságokkal a belföldi járatok elindításáról. Az elmúlt 50 évben, Romániában a brassói az első nulláról megépített repülőtér. A légi kikötő a közelmúltban több ellenőrzésén is átesett, így a csütörtöki átadásnak már nincs akadálya.