A háromszéki Bölönpatak postása saját tulajdonú élelmiszerüzletében osztja a nyugdíjakat, szociális juttatásokat és leveleket a falu lakóinak. Tetézi a problémát, hogy a postás lányai és felesége dolgoznak a boltban és a falu lakói hitelre vásárolhatnak onnan, az eladást egy füzetbe vezetik, majd az ellenértéket letartják a nyugdíjból és szociális juttatásokból, hívta fel a figyelmet a Kovászna megyei Fogyasztóvédelem.  

Posta az élelmiszerboltban | Fotók: Kovászna megyei Fogyasztóvédelem
Posta az élelmiszerboltban | Fotók: Kovászna megyei Fogyasztóvédelem

Mircea Diacon a háromszéki fogyasztóvédelmi hatóság vezetője arról számolt be, hogy egy lakó panasza nyomán vizsgálták a bölönpataki helyzetet és 2000 lejre büntették az élelmiszerboltot, amely postai tevékenységet folytatott. A fogyasztóvédők ellenőrzése során kiderült, hogy az élelmiszerbolt a postás tulajdona, de ő nem szállítja házhoz a postai küldeményeket, illetve a nyugdíjakat és szociális juttatásokat, hanem az érintetteknek be kell menniük a boltba.

Az ellenőrök egy füzetet is találtak, amelyben a postás felesége és lányai vezették a lakóknak hitelre adott élelmiszereket és amikor a segélyezetteknek és a nyugdíjasoknak meg kellene kapniuk a pénzüket, letartják a korábbi vásárlásaik összegét.

A Kovászna megyei Posta képviselője, Cornel Radu a sajtó érdeklődésére megerősítette, hogy a bölönpataki postahivatal a postás otthonában működik, ám megjegyezte, hogy ez a falvak 90 százalékában bevett gyakorlat, így a Román Postát ebben az esetben semmilyen kár nem érte. Tételesen a bölönpataki postahivatal és a bolt is ugyanazon a címen, a postás házában működik, mondta Cornel Radu.