Kovászna megye prefektusa megerősítette, hogy korrupció gyanúja miatt vizsgálja a vádhatóság Mircea Diacon háromszéki fogyasztóvédelmi főfelügyelőt. Ráduly Istvánt arról tájékoztatta az illetékes hatóság, hogy Mircea Diacont felfüggesztették tisztségéből és korrupció gyanújával vizsgálják.

A prefektus újságírói kérdésre elmondta: elsőként a sajtóból értesült az esetről, majd hivatalos tájékoztatást is kapott, miszerint a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) korrupció gyanúja miatt vizsgálja Mircea Diacont, akit felfüggesztettek tisztségéből, ami azt jelenti, hogy nem mehet be munkahelyére ám állásából nem bocsátották el.

Ráduly István nem kívánta kommentálni a Kovászna megyei Fogyasztóvédelmi Hivatalnál történt esetet. Elmondása szerint prefektusként joga van tájékoztatni az illetékes minisztériumot, ha helyi szinten rendellenességet tapasztal valamely közintézménynél ám ezekben az ügyekben nem hozhat döntést. A kormánybiztos úgy tudja a tisztségéből felfüggesztett Mircea Diacon helyébe az Országos Fogyasztóvédelmi Hivatal nem nevezett ki helyettesítőt.

Claudiu Susanu és Mircea Diacon elmozdított fogyasztóvédők

Mint arról beszámoltunk a magyarellenes intézkedései és részegen okozott balesete miatt hírhedtté vált Mircea Diacon korábban rendőrként dolgozott, de hivatali visszaélés miatt távoznia kellett. Ezután a polgárőrség alkalmazta, de részegen kiviselte magát, munkaszerződését fegyelmi alapon felbontották.

Egy ideig a prefektúrán tevékenykedett majd 2013-ban kinevezték a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal élére. Fogyasztóvédőként azzal vált hírhedté, hogy bírságolt „székely” termékekért, de megbüntette azokat a taxisokat is, akik SIC matricát ragasztottak autójukra, illetve rendőrök kíséretében rohant le egy árkosi jótékonysági tábort, és riadalmat okozott a gyerekek körében.

Mircea Diacon részegen kocsmai verekedésbe is keveredett, másik esetben ittasan vezetett és belehajtott egy parkoló autóba amiért elítélték, de állását mindeddig megtarthatta.