Miután az elmúlt héten vélhetően vadászrepülők okozta hangrobbanások ijesztgették a sepsiszentgyörgyieket, ezen a héten ismét fegyverropogás töri meg a háromszéki megyeszékhely csendjét.

A Cireșoaia hegyivadász alakulat vezetősége azt közölte, hogy hétfőtől kezdődően, ezen a héten a szárazföldi erőkhöz tartozó katonai alakulatok gyakorlatokat hajtanak végre a sepsiszentgyörgyi katonai lőtéren. A hadgyakorlatok során a szárazföldi erők katonái taktikai terepgyakorlatokat tartanak és vaktölténnyel lövöldöznek a sepsiszentgyörgyi katonai lőtéren. Ebben időszakban a háromszéki megyeszékhelyen tervezett hadgyakorlatok miatt a részt vevő katonai alakulatok átvonulnak Suceava, Beszterce-Naszód, Maros, Hargita és Kovászna megyéken.

Katonai lőgyakorlat Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Ionel Dănăilă - Facebook
Katonai lőgyakorlat Sepsiszentgyörgyön | Fotók: Ionel Dănăilă – Facebook

Sepsiszentgyörgyön tavaly és idén is több ilyen gyakorlatra került sor a Honvédelmi Minisztérium katonai struktúráinak szárazföldi és légi csapatai, valamint NATO-csapatok részvételével. Amint azt korábban megírtuk, a sepsiszentgyörgyi köztemető melletti lőtérnek nincs működési engedélye mivel néhány éve egy hasonló lőgyakorlat során egy éles lövedék a szomszédos Árkosra tévedt, ahol egy kertészkedő férfi mellé csapódott be. A sepsiszentgyörgyi katonai lőtéren csak olyan hadgyakorlatot lehet szervezni, amelyen nem használnak éles lőszert.

Múlt héten nagy erejű robbanások keltettek félelmet Sepsiszentgyörgyön

Az elmúlt héten, három nap is nagy erejű robbanások hangja rázta meg Sepsiszentgyörgyöt. Bár a város lakóiban félelmet keltettek és sokan fogalmazták meg aggodalmukat a közösségi oldalakon és sajtóban, egyetlen illetékes hatóság sem adott hivatalos magyarázatot a robbanások okára.  

katonai repülő
Katonai repülő | Illusztráció: Facebook

Feltehetően repülőgépek által okozott hangrobbanások történtek, erre utal a Román Légierő honlapján közzétett tájékoztató, amely szerint május 16. és 19. között az ország déli, keleti, délkeleti és középső részén hajtottak végre gyakorlórepüléseket alacsony magasságban.

A légierő közlése szerint ezt a gyakorlatot már egy éve tervezték és része a repülési kiképzési tervnek, amely által növelik a repülőszemélyzet képzési szintjét és fenntartják a Román Légierő műveleti képességét.

A Román Légierő vezérkara leszögezi: törekednek a repülési tevékenységek helyi közösségre gyakorolt hatásának mérséklésére, ám a pilótaképzés megköveti, az aktuális körülményeknek megfelelő képzés végrehajtását.