Sepsiszentgyörgyön napra pontosan két éve, hogy reggelente több száz tanuló sétál gyalog az iskolába a Lábbusz „sofőrök” kíséretében. Az országos szinten úttörő program olyannyira népszerű lett hogy több hazai város is átvette, de Magyarországról is érdeklődnek iránta. A kezdeményező önkormányzat szerda reggel egy kisebb ünnepséggel és reggeli tornával fogadta a főtérre érkező diákcsoportokat, oklevelekkel, sárga lufikkal és croissant-okkal ajándékozták meg a tanulókat és az őket kísérő Lábbusz „sofőröket” is.   

Két éves a Lábbusz | Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

A Lábbusz program kétéves évfordulóján, május 17-én, szerda reggel a tanulókat és az önkéntes kísérőket a Sepsi-SIC kabalája, Elek Kakas és a Sepsi OSK kabala macija fogadta. Antal Árpád polgármester pedig megköszönte a tanulók és kísérők kitartását, a program sikerességére szánt időt és energiát.

A Kondor Ágota és Székely Kincső helyi önkormányzati képviselők által koordinált program népszerűvé vált, amit egyaránt igazol a résztvevő tanulók, a kísérők és az útvonalak számának folyamatos növekedése is. Idén a Lábbusz útvonalak száma 7-ről 10-re növekedett, összesen több mint 13 kilométert fednek le, és a város 7 iskolájába juthatnak el gyalog a tanulók. A Lábbusz-program lényege, hogy a tanulók gyalog járjanak iskolába, hiszen ez az egyik legbiztonságosabb, legegészségesebb és legszórakoztatóbb módja a reggelek indításának.

Antal Árpád és a program koordinátorai: Kondor Ágota és Székely Kincső | Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Az úttörő sepsiszentgyörgyi kezdeményezés 2021-ben indult, azóta naponta átlagosan 130 gyerek csatlakozik a Lábbusz-járatokhoz, akiket minden reggel önkéntesek várnak a gyűjtőpontokban és biztonságban elkísérik őket az iskolákba. Ebben a tanévben több mint 900 önkéntes járult hozzá a Lábbusz-program működéséhez, a szülők és a pedagógusok mellett, 29 intézmény és szervezet munkatársai csatlakoztak önkéntes vezetőnek a járatokra.

A Lábbusz nem csupán egy program, hanem egy közösségégépítő kezdeményezés, fogalmazták meg a szervezők. Felhívják ugyanakkor a sepsiszentgyörgyiek figyelmét, hogy a Lábbusz program működéséhez naponta legkevesebb 18 önkéntes kísérőre van szükség ezért arra biztatják a lakókat, hogy akinek lehetősége van, csatlakozzon önkéntes kísérőnek. Azok a felnőttek, akik jelentkeznének önkéntes kísérőnek a 0744830819-es telefonszámon vagy a kincso.szekely@sepsi.ro e-mail címen tehetik meg.

Két éves a Lábbusz | Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

„A Lábbusz kétéves születésnapján egy magyarországi küldöttség is részt vett, akik tapasztalatcserére érkeztek. Büszke vagyok rá, hogy nemcsak az országon belül, hanem a határokon túl is felfigyeltek a programra és tanulni akarnak tőlünk. Úgy gondolom Sepsiszentgyörgynek ritka példás közössége van, hiszen a kísérők nap mint nap erőfeszítést tesznek azért, hogy a program jól működjön” – mondta Székely Kincső, a program koordinátora.

Arról, hogy milyen Lábbusz “sofőrnek” lenni ITT olvashat. További információk a Lábbusz programról IDE kattintva találhatók.