Háromszéken 2141 helyre várják az előkészítő osztályos diákok beiratkozását. A Kovászna megyei tanfelügyelőség adatai szerint a következő tanévben 976 helyet hirdettek meg magyar tannyelven, 52 hagyományos osztályban, 2 művészeti, 2 Step by step és 1 Waldorf osztályban.

Háromszéken csak Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen vannak kijelölve iskolakörzetek, illetve 60 kis, falusi iskolában a gyerekhiány miatt előre láthatóan több mint 250 magyar kisdiák összevont osztályban kezdik az előkészítő osztályt.     

Háromszéken május 18-ig zajlik a beiratkozás az előkészítő osztályokba, így a szülők azokat a gyerekeket írathatják be, akik idén szeptember 1. és december 31. között töltik be a hatodik életévüket, vagy akik augusztus 31. után töltik be a hatodik életévüket, de az óvoda kiállította számukra az iskolaérettséget bizonyító igazolást.

Osztályterem
Fotók: Kovács Zsolt

A szülők a helyszínen, abban a tanintézetben ahová szeretnék íratni gyereküket vagy online is kitölthetik a beiratkozási ívet, ám ez utóbbi esetben is fel kell majd keressék személyesen az iskolát, hogy aláírásukkal hitelesítsék az online elküldött dokumentumot, hívja fel a figyelmet a háromszéki tanfelügyelőség. Hozzáteszik: a szülők bármelyik iskolába beírathatják gyereküket ám a lakcímük szerinti, körzeti iskolába a gyereket automatikusan felveszik, míg a körzeten kívüli iskolába csak abban az ebben juthatnak be, ha marad szabad hely az iskola által megszabott szelekciós kritériumoknak megfelelően.

A sepsiszentgyörgyi vagy kézdivásárhelyi körzeti iskolákban május 19 és 22-e között, egy informatikai program segítségével történik meg a gyerekek osztályokba való elhelyezése, majd azt követően bírálják el a betöltetlen helyekre benyújtott kéréseket. A Kovászna megyei beiskolázási tervet, a szükséges dokumentumokat és a beiratkozás folyamatáról szóló eligazítást elolvashatják a háromszéki tanfelügyelőség honlapján.