A sepsiszentgyörgyi Cireșoaia hegyivadász alakulat parancsnoksága arról tájékoztat, hogy mától jövő hétfőig szárazföldi és légi csapatok számára szerveznek katonai gyakorlatokat Sepsiszentgyörgyön, a katonai lőtéren.

A lőgyakorlatok során vaktöltényeket használnak, illetve taktikai terepgyakorlatokat hajtanak végre, amelyek során helikopteres és ejtőernyős kiképzésre és más speciális hadgyakorlatokra kerül sor. Ebben az időszakban a hadgyakorlatban részt vevő katonai alakulatok járművei áthaladnak Maros, Hargita, Kovászna, Brassó és Prahova megyéken.

Katonai lőgyakorlat Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Ionel Dănăilă - Facebook
Katonai lőgyakorlat Sepsiszentgyörgyön | Fotók: Ionel Dănăilă – Facebook

Sepsiszentgyörgyön idén és tavaly ez már a sokadik katonai gyakorlat, ami a hazai hadsereg és a NATO-csapatok bevonásával valósítanak meg. Sepsiszentgyörgyön olyan körülmények között szervezik a lőgyakorlatokat, hogy a köztemető melletti katonai lőtérnek nincs működési engedélye.

Néhány éve egy hasonló lőgyakorlat során egy éles lövedék a szomszédos Árkosra tévedt, ahol egy kertészkedő férfi mellé csapódott be. A sepsiszentgyörgyi katonai lőtéren csak olyan hadgyakorlatot lehet szervezni, amelyen nem használnak éles lőszert.