A Központi Fejlesztési Ügynökség legfrissebb, március 31-i kimutatása szerint a régiót alkotó hat megye közül a Kovászna megyei önkormányzatok a harmadik legeredményesebbek a lehívott uniós pénzforrások tekintetében. Háromszéken minden lakosra 562 eurónyi lehívott uniós pénzforrás jut, amit fejlesztésekre költenek, mutatott rá Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere ezzel arra a nemrég megjelent állításra reagált, miszerint Kovászna megye az országos utolsó lenne, a lehívott Európai Uniós pénzalapok összegének tekintetében. „Egyesek, számomra érthetetlen okokból negatív üzenetet fogalmaztak meg a közösség számára”, mondta Antal Árpád, aki leszögezte: az elmúlt Európai Uniós költségvetési ciklust annak lejártával, tehát jövő év elején kell kiértékelni, és fogadni mer, hogy Háromszék az elsők között lesz. „A negatív üzenet olyanoktól érkezett, akik korábban a megyei tanácsnál dolgoztak, tehát ha igaz lenne az állításuk, akkor az az ő felelősségük is lenne”, mondta az elöljáró.   

Antal Árpád
Antal Árpád

Külön kell választani az önkormányzatok és a vállalkozások által lehívott összeget

Antal Árpád a fenti nyilatkozattal Grüman Róbert, volt megyei tanácsi alelnökre utalt, aki – amint arról beszámoltunk – nemrégiben arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Alapok minisztériumának tavaly decemberi helyzetre vonatkozó adatai szerint Kovászna megye 877 millió lejnyi uniós forrást hívott le és ezzel az országos utolsó helyen van. Az általa közölt adat azért félrevezető mert a minisztérium által közölt összeg összesítve tartalmazza az önkormányzatok, illetve magáncégek uniós pályázatait, ám Háromszéken alacsony a vállalkozások pályázati hajlandósága. Másrészt a korábbi uniós ciklus pályázatait ez év végéig kell lezárni, tehát sok közberuházás ebben az évben fog megvalósulni.

Antal Árpád arra mutatott rá, hogy ha a tavaly év decemberére vonatkozó, összesített számokat elemezzük, az olyan mintha egy focimérkőzésen a 80. percben hirdetnének eredményt, nem a végén. „Mi azért felelünk, amit az önkormányzatok pályáznak, nem felelünk a vállalkozói szféra pályázataiért”, szögezte le Antal Árpád, aki szerint az egyetlen objektív mérőszám, az, hogy az önkormányzatok mennyi egy főre eső uniós pénzt hívnak le.

Kelemen Szilárd, Olteán Csongor és Grüman Róbert | Fotó: startupcovasna.ro

Háromszéken 562 euró lehívott uniós pénzforrás jut minden lakosra

A Központi Fejlesztési Ügynökség idén március 31-i kimutatásából az derül ki, hogy Kovászna megye a régióban harmadik, a megye minden lakosára 562 eurónyi uniós pénzforrást hívtak le az önkormányzatok beruházásokra. Első helyen Fehér megye van fejenként 732 eurónyi összeggel, második Szeben megye 571 euróval. Hargita megye negyedik fejenként 561 euró lehívott összeggel, ötödik Brassó megye 395 euróval és hatodik Maros megye fejenként 393 eurónyi uniós támogatással, sorolta Antal Árpád. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy ezek is csak szakasz eredmények, év végéig még rengeteg uniós pénzt fognak lehívni az önkormányzatok.

Uniós pénzek beruházásokra vagy konferenciákra, csirkecombra és kávéra?

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök hozzátette: Kovászna megye az előző uniós költségvetési ciklusban a lehívott Regionális Operatív Programból (POR) származó pénzek tekintetében első volt a központi fejlesztési régióban. Ez csak az önkormányzatok pályázati teljesítményére érvényes, nem pedig a vállalkozásokéra. „A háromszéki önkormányzatok valóban nem hívtak le uniós pénzeket <konferenciákra, csirkecombra és kávéra>, ebben nem járunk élen, de meg kellene nézni azoknál, akik a lehívott uniós pénzekről beszéltek, mennyit hívtak le uniós forrásokból konferenciára, csirkecombra és kávéra, ahogyan azt a köznyelvben mondanák”, nyilatkozta Tamás Sándor.

Tamás Sándor
Tamás Sándor

A negatív állítások negatív eredményekhez vezetnek

Sajnos vannak a megyében olyanok, akik mindig negatív dolgokat állítanak és ezek negatív dolgokat eredményeznek”, fogalmazta meg Antal Árpád, aki példaként azt a korábbi hamis állítást említette, miszerint a Kovászna megyei alkalmazottak kétharmada minimálbért keres. Antal Árpád ezzel a háromszéki Munkaerő Ügynökség igazgatója, Kelemen Tibor által, két évvel ezelőtt kirobbantott botrányra utalt, akinek állítását számos szakintézmény vezetője és elöljáró is hivatalos adatokra támaszkodva cáfolta.

Antal Árpád keddi sajtótájékoztatón leszögezte: hazug volt az állítás miszerint a háromszéki alkalmazottak kétharmada minimálbért keresne, ami negatívan befolyásolta a bértárgyalásokat. A vállalkozók ugyanis elgondolkodnak, hogy miért ajánlanának nagyobb fizetést, ha a többség minimálbért ad alkalmazottainak, illetve a munkavállalón is nagyobb nyomás, hogy elfogadjon egy kisebb fizetés ajánlatot. „Óriási azok felelőssége, akik kiállnak a közvélemény elé ilyen jellegű negatív állításokkal”, mondta Antal Árpád.