Az idei nyár egyik legtartalmasabb kalandjának ígérkezik a székelyföldi Bringás Vándortábor és a Vándor Viadal, amelyeket erdélyi és magyarországi diákcsoportok számára szerveznek az Aktív Magyarországért program egyetlen külhoni helyszíneként. A Háromszéket és Hargita megyét átszelő, egyhetes, 285 kilométer hosszú Bringás Vándortáborokban már tavaly 278 erdélyi és magyarországi diák vett részt 14 csoportban, idézte fel Zsigmond József szervező. Rámutatott: a mozgalom belső értékelése szerint a székelyföldi túra a résztvevők kedvencei közé tartozott. Az idei vándortáborokra már lehet jelentkezni a www.bringasvandor.hu oldalon.  

A Bringás Vándortábor célja, amellett, hogy mozgásra bírja a diákokat és pedagógusokat, kiváló lehetőség, hogy élményszerűen megismerkedjenek Székelyföld gazdag természeti, kulturális és szellemi értékeit és közben kapcsolatokat építsenek. Idén a sepsiszentgyörgyi önkormányzat vállalta, hogy a vándortáborban kísérőként részt vevő pedagógusok számára egy csapat összerázó hétvégét biztosít, hogy már a túra előtt kialakuljanak köztük a kapcsolatok.

Bringás Vándor Székelyföldön | Fotó: Bringás Vándor Facebook oldala
Bringás Vándor Székelyföldön | Fotó: Bringás Vándor Facebook oldala

A Bringás Vándortábor a kalandok mellett „digitális detoxot” is jelent

Zsigmond József sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő, a vándortábor helyi szervezője szerint az esemény egy „digitális detox” is, hiszen egy hét alatt nemigen marad idő a fiataloknak a telefonozásra. Hozzátette: a tavalyi sikeres túra után idén már 14 diákcsapat bejelentkezett, de várják még a jelentkezőket, ugyanis 25 csapat fogadására van kapacitásuk. Gombos Zoltán, aki a székelyföldi túrák útvonal felelőse hozzátette: az eddig bejelentkezett diákcsapatokból 3 erdélyi, a többi 11 pedig Magyarországról érkezik.

Gombos Zoltán elmondta: a székelyföldi biciklis túrákat a nyári vakáció ideje alatt júniustól, augusztusig szervezik több turnusban. A 11 és 23 fő közti csoportok a www.bringasvandor.hu oldalon regisztrálhatnak és egy diáknak 43.000 forintba kerül a részvétel. Ezért cserébe adják a kerékpárt, a sisakot, az egyenpólót, biztosítják a szállást, étkezést és az idegenvezetést. Csomagjaikat autókkal szállítják és a biciklik esetleges javításáról is gondoskodnak. A diákcsoportokat kísérő pedagógusok számára egy képzést szerveznek, ez alapján pedig 120.000 forintos fizetést is kaphatnak, amennyiben elviszik a bringás vándortáborba a diákjaikat.

Gombos Zoltán, Vargha Fruzsina, Zsigmond József | Fotó | Kristó Gothárd Hunor
Gombos Zoltán, Vargha Fruzsina, Zsigmond József | Fotó | Kristó Gothárd Hunor

A vándortúra Sepsiszentgyörgyről indul és és ugyanoda érkezik vissza. Első nap bemelegítőként kibicikliznek Sugásfürdőre, a második nap Kézdivásárhelyig tekernek kisebb forgalmú mellékutakon, harmadik nap a Nyergestetőn át Csíkszentsimonba érkeznek, a negyedik napon Csíksomlyóra, az ötödiken Csíkszentimrén és Erdőfülén át Barótra, a hatodikon a Vadas-tetőn keresztül Sepsiszentgyörgyre érkeznek vissza. Útközben megállnak a jelentősebb látnivalóknál.

Vándorviadal: ügyességiműveltségi vetélkedő

Zsigmond József arra hívta fel a figyelmet, hogy idén a székelyföldi diákoknak első alkalommal van lehetőségük a „Vándor Viadal” nevű programhoz is csatlakozni. Itt a négy fős diákcsoportok, kihívásokkal teli és izgalmas ügyességi és logikai feladatokban mérik össze tudásukat és bebarangolhatják a térség természeti és kulturális értékeit, miközben közösséggé kovácsolódhatnak csapattársaikkal.

A Vándor Viadal keretében a Kárpát-medence legjobb diákcsapataival kell megküzdeniük a végső győzelemért. 4 fős csapatok (2 fiú, 2 lány) jelentkezését várják Székelyföld minden iskolájából a 7., 8., és a 9. osztályos évfolyamokból. A jelentkezők egy online selejtezőn vesznek részt, akik pedig továbbjutnak, készülhetnek egy nagy kalandra, egy 7 napos, kihívásokkal teli nyári táborra, ahol a döntőbe jutott csapatok különböző ügyességi és logikai feladatok keresztül mérkőznek meg egymással.

A győztes csapat megnyeri az egymillió forintos fődíjat, aminek felét a csapat tagjai kapják a másik felére az iskolájuk vásárolhat sportszereket. A nevezéseket még április 7-ig fogadják, a selejtezők április 12. és május 10. között zajlanak, míg a döntőre június 19-25. között kerül sor. További információk a www.vandorviadal.hu oldalon olvashatóak.