Több száz motoros vonult fel Sepsiszentgyörgy utcáin, jelezve az autósoknak, hogy elkezdődött a motoros szezon és a balesetek elkerülése érdekében figyeljenek egymásra. A Free Adventurer Bikers egyesület felhívására, szombaton délelőtt a Bodok szálló előtti parkolóban Háromszék több településéről – Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről, Kovásznáról és Barótról – de a szomszédos Brassó megyéből is gyülekeztek a motorosok és bámészkodók is, akik megcsodálták a szebbnél-szebb gépeket.

A mentőszolgálat szakemberei motoros baleseteknél alkalmazható elsősegély bemutatót tartottak, a rendőrök a biztonságos közlekedés szabályainak betartására hívták fel a résztvevők figyelmét majd lelkészi áldást követően indult a felvonulás. Több száz motoros, kettős sorokban, a csoportos motorozás szabályainak megfelelően „cipzár alakzatban” indult útnak és rendőri felvezetéssel járta be Sepsiszentgyörgy főutcáit, miközben gyalogosok és autósok integettek és fényképezkedtek a hangos és látványos menetnek.

A „Vigyázat a motorosokra” jelszóval megrendezett felvonulás célja volt felhívni a figyelmet a motorosok jelenlétére, hiszen tapasztalat szerint főként az idény elején az autósok nem figyelnek kellőképpen a két keréken közlekedőkre, gyakran vágnak ki eléjük ami balesetekhez vezet, amiben a motoros van nagyobb veszélynek kitéve, hiszen védtelenebb mint aki autóban utazik. Az egymásra figyelés és türelem szükségességét igazolja, hogy a sepsiszentgyörgyi motoros felvonulást megzavarta egy türelmetlen autóvezető aki behajtott a felvonulók közé, többeket is gázolással fenyegetett, majd autójából kiszállva egyik kétkerekűből kivette az indítókulcsot. Ekkor a rendőrség közbelépett és eljárt az agresszív autóvezető ellen, aki megzavarta a szervezett eseményt.

Szánthó Zoltán a Free Adventurer Bikers Egyesület vezetője a Sláger Rádiónak elmondta: az elmúlt időszakban nagymértékben nőtt a hazai motoros közösség és sajnálatos módon a balesetek száma is. Szánthó Zoltán a közlekedési szabályok betartására szólította fel a motorosokat is és képzéseken való részvételt is szorgalmazza. Felhívta a figyelmet, hogy a Flagellum Dei MC motoros klub szervezésében május 14-én, szombaton Sepsiszentgyörgyön egy vezetéstechnikai képzésre kerül sor.

Szánthó Zoltán érdeklődésünkre elmondta: a sepsiszentgyörgyi motoros felvonulás során adománygyűjtést is szerveztek és a több száz motorostól befolyt teljes összeget egy fogyatékkal élő gyerekek által használható hinta megvásárlására és felállítására szánták. A 6. sepsiszentgyörgyi figyelemfelkeltő motoros felvonulás több száz résztvevőjét a fogyatékkal élőkkel foglalkozó Írisz Ház udvarán fogadták és vendégelték meg egy bogrács gulyással. A motorosoknak az Írisz Ház fogyatékkal élő zenészei egy kis-koncerttel is kedveskedtek, majd számos támogató által a Free Adventurer Bikers Egyesületnek felajánlott, főként motorozáshoz köthető tárgyat sorsoltak ki tombolán.

Szánthó Zoltán a szervező Free Adventurer Bikers Egyesület vezetője | Fotók: Kovács Zsolt

Az Írisz Ház udvarán szervezett vendégeskedést követően a motorosok többsége, kisebb-nagyobb csoportokban kelt útra, hogy kedvenc hobbijuknak hódolva róják a térség útjait. Az idény elkezdődött: vigyázat a motorosokra!