Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) az ország 416 idősgondozó otthonát ellenőrizte az elmúlt időszakban, és a tapasztalt hiányosságok miatt 2,6 millió lej értékben szabott ki bírságokat – közölte a fogyasztóvédelmi hatóság. Kovászna megyében megbírságolták a sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi és hídvégi idősotthonokat is.

Az átfogó ellenőrzés során országos szinten 287 írásbeli figyelmeztetést és 322 pénzbüntetést szabtak ki, több mint 2,6 millió lej értékben. 64 ezer lej értékű termék használatát állították le, és 53 idősotthon működését függesztették fel Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Bákó, Krassó-Szörény, Călărași, Kolozs, Kovászna, Dolj, Fehér, Giurgiu, Gorj, Hargita, Hunyad, Prahova, Szatmár, Temes, Vrancea megyékben és Bukarestben.

Közleményük szerint a súlyosabb esetekben tájékoztatták az érintett megyék prefektusait, hogy meghozhassák a szükséges intézkedéseket. Sebastian Hotca, a fogyasztóvédelmi hatóság alelnöke szerint felháborító, hogy egyes idősotthonok üzemeltetői „az emberség hiányát tanúsítják, különösen, hogy idős emberekről van szó”. A leggyakrabban előforduló hiányosságok közé sorolták az idősotthonok túlzsúfoltságát és, hogy nem megfelelően tárolták az élelmiszereket; találtak lejárt szavatosságú termékeket is, az étlapokon nem voltak feltüntetve a lehetséges allergén összetevők, illetve nem higiénikus, rozsdás főzőberendezéseket használtak.

Háromszéken három idősotthont büntettek

Az idősotthon hűtője | fotó: a fogyasztóvédelem felvétele
Az idősotthon hűtője | fotó: a fogyasztóvédelem felvétele

A Sláger Rádió értesülése szerint a fogyasztóvédők Kovászna megyében megbírságolták a sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi és hídvégi idősotthonokat is. Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője az intézmény közösségi oldalán csupán a sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta Idősotthonban zajlott ellenőrzésükről számolt be.

Közlése szerint a sepsiszentgyörgyi önkormányzat alárendeltségébe tartozó idősotthont 10 ezer lejre bírságolták, mert találtak lejárt szavatosságú babérlevelet és kaprot (!), illetve nem megfelelő hőmérsékleten tárolt margarint. A konyhában találtak törött nyelű kést és rozsdás reszelőt, míg a hűtőszekrényben az élelmiszereken kívül inzulint és Covid-tesztet is tároltak. Mircea Diacon szerint megállapították, hogy a Zathurecky Berta Idősotthon két szobájában és a fürdőszobában a vízszivárgás miatt lehullott a vakolat.

Klárik Mária: jók a körülmények az otthonban, nem úgy a fogyasztóvédelemnél

„Biztosíthatok mindenkit, hogy a sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta Idősotthon emberséges és biztonságos körülményeket, személyre szóló ápolást, gondozást nyújt az ott lakó mintegy 30 idős személy számára” – jelentette ki a Sláger Rádiónak Klárik Mária, az intézmény igazgatója. Mint mondta, nyitottak arra, hogy az érdeklődők számára megmutassák, megfelelő körülményeket és ellátást kínálnak az időseknek.

„Amikor a fogyasztóvédők lerohantak és egész nap kutakodtak, világos volt számunkra, hogy nem távoznak büntetés nélkül” – sóhajtott, hozzátéve, hogy nem fellebbeznek a bírság ellen, ugyanis valóban lejárt a tasaknyi babérlevél és kapor szavatossága, és a konyhakés nyeléből kiesett a szegecs, ám ezzel nem veszélyeztették az időseket. Klárik Mária hozzátette: az élelmiszereket megfelelően raktározzák és az idősotthon konyhájában lévő hűtőkbe reggelente beteszik az aznapi ellátmányhoz szükséges élelmiszereket. A hűtőben talált inzulin és a Covid-teszt egy külön rekeszben volt, nem az élelmiszerekkel egy helyen – mondta az igazgató.

A sepsiszentgyörgyi idősotthon épülete | fotó: Covasnamedia.ro
A sepsiszentgyörgyi idősotthon épülete | fotó: Covasnamedia.ro

Ami a szobákban és fürdőszobában lehullott vakolatot illeti, Klárik Mária a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: az épületben két vízvezeték repedés történt, és a javítás előtt éppen várták, hogy kiszáradjon a vakolat. Két cégtől kértek szakvéleményezést, és a fogyasztóvédők ellenőrzését követő napon a falakat kijavították – magyarázta.

Klárik Mária ugyanakkor arra mutatott rá, hogy miközben a sepsiszentgyörgyi idősotthont büntették, a háromszéki fogyasztóvédelmi hatóság saját székháza nem biztosít megfelelő körülményeket. Elmondása szerint amikor a jegyzőkönyv aláírása miatt behívták a fogyasztóvédők sepsiszentgyörgyi székházába, azt tapasztalta, hogy a homlokzatról omlik a vakolat, rozsdásak és régiek a berendezések.

Ez meg a fogyasztóvédelem szentgyörgyi székháza | Fotó: Covasnamedia
Ez meg a fogyasztóvédelem szentgyörgyi székháza | Fotó: Covasnamedia

A sepsiszentgyörgyi idősotthon épületének felújítását tervezik

Klárik Mária érdeklődésünkre felidézte, hogy a Zathureczy Berta Idősotthon épületét tíz évvel ezelőtt korszerűsítették, de az akkori kivitelező nem oldotta meg tisztességesen az alsó szint vízszigetelését, ezért átnedvesednek a falak, és ez károsítja a villanyhálózatot, és csőrepedésekhez is vezetett, ezért szükséges egy újabb felújítás. Az igazgató szerint elkészítették a terveket és a sepsiszentgyörgyi önkormányzattól ígéretet kaptak, hogy találnak fedezetet a munkálatokra, de pályázatot is benyújtottak, hogy külső forrást találjanak a költségek fedezésére.