A vakáció folyamán minden sepsiszentgyörgyi iskolában és óvodában zajlottak felújítási munkálatok, a tanintézmények többsége felkészült a tanévkezdésre, mondta el a Sláger Rádió érdeklődésére Tóth Birtan Csaba. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere szerint van néhány nagyobb beruházás, ahol a kivitelező nem tartotta az ütemtervet és ez gondot okoz az oktatási tevékenység megszervezésében.

Tóth Birtan Csaba érdeklődésünkre elmondta: a nyár folyamán két fronton zajlott a sepsiszentgyörgyi tanintézmények felújítása. Egyrészt az önkormányzat saját költségvetéséből összesen 1,1 millió lejt biztosított a tanintézményeknek, így ebből az összegből 11 iskolában és 4 óvodában folytattak javítási munkálatokat, meszelést, padlójavítást, a fűtés és vízvezeték rendszerek javítását, stb. Másrészt pályázati alapokból 13 nagyszabású építkezési projekt zajlik, amelyek tanintézmények épületeinek energetikai rehabilitációját, korszerűsítését vagy akár új ingatlanok építését célozzák. Gondot jelent, hogy egyes nagyberuházások nehézkesebben haladnak, mondta az alpolgármester.

Alternatív helyszíneket keresnek egyes osztályoknak

Tóth Birtan Csaba szerint a Mihai Viteazul főgimnázium épületeinek korszerűsítése a legproblémásabb, mivel az építő nagyon el van maradva a vállalt munkálatokkal. A román tannyelvű főgimnázium esetében két beruházás is zajlik. Egy kivitelező dolgozik a bentlakás és díszterem felújításán, de nem tartotta az ütemtervet, másrészt kezdődik a főépület és a sportterem korszerűsítése. Emiatt a Mihai Viteazul főgimnáziumba járó diákok számára egyrészt a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) sepsiszentgyörgyi székhelyén találtak szabad tantermeket, de ez nem elégséges. Az alpolgármester szerint több intézménnyel is felvették a kapcsolatot, de nem találtak a városban oktatási célra megfelelő, kiadó ingatlanokat. A tanterem hiányra az lenne megoldás ha az iskola két váltásban szervezné meg az oktatást, ám ezt egyelőre visszautasította a Mihai Viteazul iskola vezetősége, mondta Tóth Birtan Csaba.

kisdiák
Iskolakezdés Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Kovács Zsolt

Hasonlóan késnek a munkálatok a Kőrösi Csoma Sándor utcai óvoda esetében is, számolt be érdeklődésünkre az alpolgármester, aki szerint a kivitelezőnek már májusban be kellett volna fejeznie a munkát ám még csak 30 százalékon áll az építkezés. Emiatt a megrendelő önkormányzat egyrészt büntetőkamatokkal sújtja a kivitelezőt, másrészt az óvoda számára ugyancsak a Kőrösi Csoma Sándor utcában kibérelték a volt Arcon-székházként ismert ingatlant és ennek bérleti díját is az építőre terhelik.

Számos iskola és óvoda korszerűsítése zajlik

Tóth Birtan Csaba szerint a többi iskola és óvoda felújítási munkálatai esetében nincsenek nagy késések, bár mivel idén a szokásosnál korábban – szeptember 4-én – kezdődik a tanév, lesznek tanintézetek, ahol a kezdés után még néhány napig zajlanak kisebb munkálatok. Az alpolgármester szerint ilyen helyzetben van a Plugor Sándor Művészeti Líceum, ahol az épület energetikai korszerűsítése után a napokban még festenek. A Gulliver óvodában is szeptember közepéig eltart a belső munkálatok befejezése. A Csíki negyedi Árvácska óvodában zajlik az építkezés ám a csoportoknak találtak helyt a Gödri Ferenc iskolában. A Berde Áron Szaklíceumban a sportpálya korszerűsítése és területrendezés zajlik, ami nem akadályozza az oktatási tevékenységet.

Székely Mikó Kollégium | Fotó: Vargyasi Levente

A Székely Mikó Kollégiumban is zajlik az épület felújítása és a kivitelező ez esetben is késik ám az iskola talált alternatívát az osztálytermek számára. Ez esetben az okos gondot, hogy a neves iskola főtérre nyíló földszintjén korábban működő vállalkozásokat „elüldözte” a késlekedő munkálat. Ezek mellett már korábban elkezdődött az Orbán Balázs utcai és az Olt utcai óvodák régi épületeinek lebontása és újjáépítése, ám számukra már akkor találtak új helyszínt amikor elkezdődött a munkálat.

Sepecialis Iskola látványterve

Újjáépítik a sepsiszentgyörgyi Speciális Iskolát

Tanévkezdésig berendezik a speciális oktatási igényű gyerekek iskolájának Cigaretta utcai, átmeneti székhelyét. A háromszéki önkormányzat alárendeltségébe tartozó Speciális Iskola Kálvin téri épületében uniós pályázati pénzből már elkezdődött a teljesen felújítás aminek eredményeként majd egy modern tanintézményt használhatnak a speciális nevelési igényű gyerekek. Amíg az építkezés zajlik a háromszéki önkormányzat a sepsiszentgyörgyi Cigaretta utcában, a megyei Út- és Hídépítő vállalat egykori irodaépületében talált ideiglenes helyszínt a több mint száz különleges igényű diák számára.