Nem jut hozzá a bölcsődék fenntartásához szükséges pénzhez a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, mondta Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: bár a tanügyminisztérium átutalta a megyei tanfelügyelőségnek a pénzeket, nincs egyértelmű módszertan, hogy az önkormányzat hozzájusson az összeghez.

Antal Árpád magyarázata szerint a bölcsődék korábban az önkormányzatok által fenntartott szociális rendszer részei voltak ám mivel sok pénzbe kerül a fenntartásuk a polgármesterek kérték, hogy az óvodákhoz és iskolákhoz hasonlóan a tanügyminisztérium fejpénz alapján finanszírozza a bölcsődék fenntartását.

Antal Árpád polgármester | Fotó: Kristó Gothárd Hunor

Tavaly megszületett a jogszabály és az önkormányzatok eldönthették: a bölcsődéket átadják a tanfelügyelőségeknek vagy megtartják és társfinanszírozást kapnak az államtól. Antal Árpád szerint több hazai város, köztük Sepsiszentgyörgy is úgy döntött megtartja saját intézményrendszerében a bölcsődéket.

Mostanra kiderült, hogy pénzügyi szempontból azok az önkormányzatok jártak jól, amelyek bölcsődéiket átadták a tanfelügyelőségnek, mert azok finanszírozása megoldott. Antal Árpád leszögezte: a sepsiszentgyörgyi bölcsődék dolgozóinak nincs okuk aggodalomra, legrosszabb esetben az önkormányzat saját költségvetéséből kiteszi a fenntartáshoz szükséges évi 2-3 millió lejt, holott ezt finanszírozhatná a tanügyminisztérium.

Szerző: Sláger Rádió | Kovács Zsolt

A Sláger Rádióban az elmúlt öt évtized legnagyobb slágerei, napjaink válogatott dalai és a legfrissebb hírek hallhatóak.