Sepsiszentgyörgyön a bölcsődei csoportok számának folyamatos bővítésével próbálnak eleget tenni megnövekedett lakossági igénynek, mondta a Sláger Rádió érdeklődésére Sztakics Éva. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere szerint az elmúlt három évben megtízszerezték a bölcsődei helyek számát és jövőtől a meglévők mellé újabb csoportokat indítanak, de új óvodák és bölcsődék építésére is pályáznak. Ezzel is próbálják segíteni a kisgyerekes anyákat és ösztönözni a gyerekvállalást.

Sztakics Éva emlékeztetett, hogy három évvel ezelőtt még egyetlen bölcsőde működött a városban, ahová 30 kisgyereket tudtak befogadni. Ezután felújították a helyiek által svájci villának nevezett, dohánygyár melletti épületet és 60 férőhelyes bölcsődét alakítottak ki. Ekkor kezdett ugrásszerűen megnőni a bölcsődék iránti igény, hiszen a szülők megtapasztalták, hogy minőségi szolgáltatásokat kínálnak. Jelenleg még a Csíki negyedi Árvácska óvodában működik négy bölcsődei csoport, ugyanennyi csoport van az Állomás negyedi Napsugár óvodában is, ahol akkora volt a szülői igény, hogy tanév közben igényelték egy újabb bölcsődei csoport létrehozását. Mindkét óvodában jövőtől 1-1 újabb bölcsődei csoport indítását tervezik. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat idén két új óvoda építésére pályázik, mondta az alpolgármester, aki szerint az egyiket a városhoz tartozó Szépmezőn a másikat a Borvíz utcában építik és mindkét helyen bölcsődei csoportokat is létesítenek.

Bölcsőde a sepsiszentgyörgyi svájci villában | Fotó: Vargyasi Levente

Gondot jelent, hogy a bölcsődék fenntartása rendkívül költséges, hiszen egy csoportba legtöbb tíz gyerekkel tudnak foglalkozni, ám tíz gyerek mellé három-négy alkalmazottat foglalkoztatnak, mutatott rá Sztakics Éva, aki szerint a szülők hozzájárulása a jövedelmük függvényében napi 4 – 7 lej között van, viszont a költségek nagy része az önkormányzatot terheli. Kiszámolták, havonta 600 lejbe kerül a a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak egy bölcsődébe járó gyerek. Ennek a problémának a megoldása érdekében az RMDSZ parlamenti csoportja szorgalmazza, hogy az állam járuljon hozzá a bölcsődék fenntartásához. Ez nagy segítség lenne, mondta Sztakics Éva.