A magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztő programja részeként a háromszéki Uzonban is növelik a bölcsődébe és óvodába járó gyerekek számát, miután az egykori református felekezeti iskola épületét sikerült felújítani. Az ingatlant vasárnap hálaadó istentisztelet keretében adta át Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Brendus Réka a nemzetpolitikai államtitkárság erdélyi főosztályának vezetője.

Új bölcsőde és óvoda Uzonban
Új bölcsőde és óvoda Uzonban | Fotó: Kocsis B János

Potápi Árpád felidézte, hogy a magyar kormány 2016 végén indította el a Kárpát-medencei óvodaépítési programját és a háromszéki Uzon község gyorsan élt a lehetőséggel és igényelt finanszírozást. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár arra is rámutatott a magyar kormány támogatásával mindeddig 179 új óvodát építettek és 790-et újítottak fel a Kárpát-medencében. Erdélyben eddig 103 óvoda épült és 376 újult meg és ezek száma egyre növekszik.

Erdélyben az óvodaépítési programot a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) koordinálja. A program keretében nem csak ingatlanokat építenek vagy újítanak fel, hanem azokat korszerű eszközökkel szerelik fel és játszóteret alakítanak ki. Az a cél, hogy Kárpát-medence szerte mintegy 60 ezer magyar gyereket vonzanak be az óvodákba és ebben számítanak a vegyes házasságokban született gyerekekre is, hogy ők is megismerjék a magyar nyelvet és kultúrát. Potápi Árpád ugyanakkor rámutatott: április 3-án, Magyarországon sorsdöntő választások lesznek, melynek egyik tétje a nemzetpolitika folytatása.

Tamás Sándor és Potápi Árpád az uzoni istentiszteleten | Fotó: Kocsis B János

A háromszéki önkormányzat elnöke, Tamás Sándor az uzoni bölcsőde és óvoda átadásakor felidézte, hogy a magyar nemzet 10-12 éve talpra állt, azóta „egyenesebb a gerinc és több levegő kerül a tüdőbe”. „Jó, hogy van egy olyan magyar kormány, amelyre számíthatunk, és amely számíthat ránk, székelyekre”, összegzett Tamás Sándor’