Háromszéken több hónapról néhány napra sikerült rövidíteni a hajtási vizsgára való várakozási időt, számolt be Ráduly István. A prefektus szerint személyautó vezetésére érvényes B kategóriájú hajtási vizsga gyakorlati próbájára korábban akár 4-5 hónapot is várakozni kellett a tanuló vezetőknek ám ezt az időt mostanra sikerült Kézdivásárhelyen nulla napra, Sepsiszentgyörgyön legtöbb 7 napra rövidíteni.

Kovásza megye prefektusa szerint a teherautók, traktorok és más vezetői kategóriák esetében is a sikeres elméleti vizsga után azonnal lehet jelentkezni a gyakorlati vizsgára. Jelenleg a motorbiciklire érvényes vezetői engedélyre kell még 30 napig várakozniuk a tanuló vezetőknek, mondta Ráduly István. A prefektus felkérte a községi közszolgálat vezetői engedélyekért és gépjármű-nyilvántartásért felelős hivatal vezetőjét, hogy találjon megoldást, hogy a motorkerékpárra vizsgázók esetében legtöbb egy hétre csökkentse a várakozási időt.

soföriskola
Illusztráció: Daily Driven

Erre azért is szükség van mert mivel időjárás függő, éppen a motorkerékpárra vizsgázóknak van a legkevesebb idejük várakozni. Erre a kategóriára legjobb esetben is márciusban kezdődik a vizsgáztatás és legtöbb novemberig tarthat ám Sepsiszentgyörgyön havonta mindössze egyetlen alkalommal szerveznek motoros vezetői vizsgát.

Ráduly István szerint a várakozási idő csökkenése egyrészt annak köszönhető, hogy a közösségi közszolgálathoz sikerült 2 embert alkalmazni az 5 meghirdetett álláshelyre, másrészt a hivatalt vezető Rico Racoviță kezdeményezésére az elmúlt időszakban több esetben is más megyékből érkező „kölcsönrendőrökkel” szerveztek vizsgamaratonokat, amikor több száz tanulóvezető szerezhetett hajtási jogosítványt.