Ma (május 17-én) éppen egy éve, hogy Sepsiszentgyörgy Önkormányzata elindította az egyik legsikeresebb közösségi akcióját, a Lábbusz programot. Az elmúlt időszakban, 34 tanítási héten összesen 556 önkéntes, naponta átlag 140 tanulót gyűjtött össze a város különböző lakónegyedeiből és 6 útvonalon mentek reggelente gyalog iskolába. A Lábbusz program az elmúlt egy évben töretlen népszerűségnek örvendett, reggelente sok vidám társaság gyűl össze és indítja a napot biztonságos és egészséges sétával. A szervezők kedden reggel, az első évforduló alkalmával a Lábbusz programot jelképező sárga lufikkal és muffinokkal ajándékozták meg a gyerekeket. A Főtéren több száz önkéntes kísérő is csatlakozott és egy nagy közös csoportképet készítettek, illetve reggeli tornával indították a napot.

Mint arról beszámoltunk a sepsiszentgyörgyi önkormányzat kezdeményezésére tavaly májusban indult a Lábbusz program, azzal a céllal, hogy a város tanulóit arra ösztönözzék, hogy gyalog menjenek reggelente az iskolába, ugyanis ez az egyik legbiztonságosabb, legegészségesebb és legszórakoztatóbb módja a nap kezdésének. Kondor Ágota önkormányzati képviselő, a program egyik kezdeményezője felidézte, hogy a tanulókat minden héten más-más felnőtt „sofőrök” kísérték el az iskolába, így a kezdeményezéshez csatlakozott a város több mint 34 egyesülete, közintézménye és szakmai szervezete.

Kondor Ágota önkormányzati képviselő a Lábbusz program egyik kezdeményezője

A program népszerűsége fokozatosan nőtt, hiszen kezdetben naponta 60 gyerek csatlakozott a Lábbusz járataihoz, mára a napi átlagos létszám eléri a 140-et. A rekordot az a reggel tartja, amikor mintegy 200 kisdiák indult gyalog az iskolába az önkéntesek kíséretében. Az év során új útvonalakat is létrehoztak, hogy minél több gyermek csatlakozhasson a járatokhoz. Jelenleg a Lábbusszal összesen hat útvonalon lehet közlekedni, így a város szinte minden iskolájába eljuthatnak a résztvevők. Székely Kincső önkormányzati képviselő, a Lábbusz program koordinátora rámutatott: az akció egyaránt hozzájárul a gyerekek mozgásához, önállóságához és szocializálódásához. „A reggeli séták minden alkalommal visszarepítenek a gyerekkori emlékekhez, hiszen én is az Állomás-Lidl útvonalon jártam hosszú éveken át iskolába. A gyerekek rengeteg szeretetet, feltöltődést és energiát adnak abban a 30-40 percben, amíg az útvonal tart.”

A tanulók kitartását jutalmazzák is, így minden reggel Lábbuszos matricákat kapnak. Eddig már tíz tanuló gyűjtött össze 100 matricát és vette át a fődíjat, egy kerekes hátizsákot. A jövőben a szervezők a Lábbusz járatainak bővítését tervezik.