A könyvviteli vállalkozások és a szakmát még tanuló diákok között kíván hidat képezni a hagyományteremtő jelleggel szervezett Nagy elSzámolás nevű könyvviteli verseny, számolt be a csütörtöki díjátadón Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó, a vetélkedőt szervező Cont-Exp könyvviteli vállalkozás képviselője szerint 18 líceumi tanuló és egyetemista jelentkezett a Nagy elSzámolás nevű vetélkedőre, amelyen az értékes tárgynyeremények mellett szakmai programon és gazdasági műhelytáborban való részvételt nyerhettek.

Debreczeni László szerint a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Gazdasági Szaklíceummal és a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) sepsiszentgyörgyi tagozatával közösen szervezett vetélkedő első számú célja az volt, hogy felismerjék és itthon tartsák a tehetséges fiatalokat és lehetőséget biztosítsanak a szakmai megvalósításra. Másrészt a felelős könyvvitelt népszerűsítik és azért adták a figyelemfelkeltő, Nagy elSzámolás címet az eseménynek, hogy a vállalkozók gondolkodjanak el azon mi történik, ha a könyvelésükben „elszámolnak” valamit. Éppen ezért fontos, hogy olyan szakemberrel legyen szerződésük, aki akár a lehetséges hibáért is vállalja a felelősséget és rendelkezik olyan szakmai biztosítással, amely megtéríti a partnerének okozott esetleges károkat is.

Debreczeni László és Debreczeni János adószakértők | Fotó: Kovács Zsolt

Debreczeni László szerint az idén elindított könyvviteli vetélkedőt jövőre szeretnék több megyére kiterjeszteni, illetve nyilvánosságra hozzák az idei versenytételeket, mert azt a visszajelzést kapták, hogy sok fiatalt elbizonytalanított a jelentkezéstől az, hogy nem tudták pontosan milyen típusú feladatokra számítsanak. Debreczeni János a könyvviteli vállalkozás tulajdonosa elmondta, hogy az elméleti feladatok összeállításkor a szaklíceumi és egyetemi tananyagot vették alapul, míg a gyakorlati vizsgán gazdasági jelenségekre kellett választ adni. Lapunk érdeklődésére, hogy a szaklíceumokban és egyetemeken tanítottak mennyire igazodnak a gyakorlati valósághoz, Debreczeni János azt mondta: nagyon sok múlik a pedagóguson, hogy dolgozik vagy sem a szakmában, így az elméleti oktatást mennyire tudja megfűszerezni gyakorlati példákkal.

Csaloka-Tóth Eunika Kriszta és Deák Éva a vetélkedő nyertesei | Fotó: Kovács Zsolt

A Nagy elSzámolás könyvviteli verseny középiskolásoknak szóló szekcióját Csaloka-Toth Eunika Kriszta nyerte míg az egyetemistáknak szóló szekció nyertese Deák Éva mesteris hallható. Ők nyertek laptopot és okostelefont nyertek, ám összesen hat fiatal vehet részt a szakmai gyakorlati programon.