A pénzügyek és könyvelés terén tehetséges középiskolás diákokat és egyetemistákat keresnek Háromszéken az első alkalommal meghirdetett Nagy elSzámolás nevű versenyen, tájékoztatott Debreczeni János. A sepsiszentgyörgyi könyvviteli és adószakértő szerint a verseny célja, hogy a háromszéki szakcégek számára feltérképezzék a tehetséges diákokat, képezzék majd munkahelyet kínáljanak számukra, ezáltal itthon tartva őket.

A Nagy elSzámolás verseny értékes tárgyi nyeremények – laptop vagy iPhone és szakkönyvek – mellett szakmai gyakorlatozás lehetőségét kínálja az eseményt meghirdető, sepsiszentgyörgyi Cont-Exp könyvviteli vállalkozásnál a középiskolás és egyetemista kategóriák első három helyezettjének, azaz összesen 6 fiatalnak, illetve 50%-os kedvezményt kapnak az idei gazdasági műhelytáborba, számolt be Debreczeni János. A Cont-Exp tulajdonosa, a Kovászna megyei Könyvszakértők és Mérlegképes Könyvelők Testületének (CECCAR) tiszteletbeli elnöke szerint a verseny társszervezői a Babeş–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozata, a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola, a CECCAR és a Junior Business Club.Nagy elSzámolás

A háromszéki lakhelyű vagy valamely Kovászna megyei oktatási intézményben tanuló középiskolás diákok és egyetemisták április 26-ig nevezhetnek be a Nagy elSzámolás nevű versenybe annak Facebook eseményén, illetve a sepsiszentgyörgyi Berde Áron gazdasági szaklíceum vagy a BBTE sepsiszentgyörgyi székhelyére kihelyezett plakátokon lévő QR kód beolvasásával. A könyvelési versenyre április 28án, délután kerül sor két kategóriában. A benevezett középiskolások és egyetemisták 90 perc alatt meg kell oldjanak egy elméleti könyvvitel, egy gyakorlati könyvvitel és egy logikai feladatot, számolt be Debreczeni János. Hozzátette: nem készülnek bonyolult feladatot tudva azt, hogy könyvelést nemigen tanítanak sem a középiskolában sem egyetemen.

A könyvelés a vállalkozás tükre

Debreczeni János rámutatott: a Nagy elSzámolás versennyel a felelős könyvviteli vállalkozást népszerűsítik, hiszen ez a szakma a pontosságról és felelősségvállalásról is szól. A sepsiszentgyörgyi szakértő szerint fontos, hogy a piacon tevékenykedő könyvviteli cégek felvállalják hibáikat is, rendelkezzenek szakmai biztosítással és megtérítsék a partnereiknek okozott esetleges károkat is.

Bogdán Laura, Debreczeni János és Simon Edith | Fotók: Kovács Zsolt

A sepsiszentgyörgyi könyvviteli szakértő rámutatott, hogy jelentősen átalakult a szakma hiszen évekkel ezelőtt a cégvezetők minden hónapban papírhalmokat vittek a könyvelőhöz és azok feldolgozása után csak a következő hónapban kaptak információt a vállalkozásukról, ma már a cégnél megbízott „előkönyvelő” egy könyvelési platformra feltölti a dokumentumokat, amit a könyvelő cég szakembere feldolgoz és a cégvezetőnek állandó jelleggel információja van a vállalkozás helyzetéről. Debreczeni János szerint igyekeznek megváltoztatni azt a vállalkozói mentalitást, hogy a könyvelés a szükséges rossz a cég számára hiszen valójában a könyvelés a vállalkozás tükre, vagyis egy rendezett cégnél rendezett a könyvvitel is.

A Berde Áron Szakközépiskola igazgatója Simon Edith szerint az általa vezetett iskola előnye, hogy van pénzügyi oktatás, viszont diákjaik számára nehezen találnak befogadó céget szakmai gyakorlatra, ezért is örülnek, hogy a Nagy elSzámolás versenyen szakmai gyakorlat is nyerhető. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem tanára, Bogdán Laura rámutatott: a sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozaton van vállalatgazdaság szak és azon belül tanítanak könyvelést is, ezért hallgatóik számára hasznos a verseny által felkínált lehetőség.