Újabb két település – Illyefalva és Gidófalva – csatlakozott a Sepsi Metropolisz Övezetnek nevezet társuláshoz, amelynek célja Sepsiszentgyörgy és 12 környező település közös gazdasági és társadalmi fejlesztése – közölte Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. A társulás székhelye Sepsiszentgyörgyön lesz és részt vesznek Illyefalva, Réty, Uzon, Kökös, Árkos, Sepsikőröspatak, Gidófalva, Mikóúfalu, Bodok, Málnás, Sepsibükszád és Maksa települések.

A Sepsi Metropolisz Övezetbe tartozó települések közösen fejlesztik infrastruktúrájukat, közös projekteket indítanak a települések közötti fejlődési különbségek csökkentése érdekében. Elsőként megvalósítható cél, hogy kiterjesztik a sepsiszentgyörgyi közszállítást a környező településekre. Ennek érdekében idén június 30-ig az uniós finanszírozási programokat lebonyolító Központi Fejlesztési Ügynökségnél be kell mutatni a társulás alapító dokumentumait továbbá a térség fejlesztési stratégiáját és a fenntartható mobilitási tervét.

Elektromos autobusz

Eközben Sepsiszentgyörgy önkormányzata és a szomszédos Árkos község egy partnerségi megállapodás keretében 12 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatot az Országos Helyreállítási Tervhez (PNRR). Ezekkel a járművekkel biztosítanák közszállítást. Az összesen 39 millió lej értékű pályázat keretében az elektromos autóbuszok beszerzése mellett Sepsiszentgyörgyre és Árkosra telepítenének összesen 16 elektromos jármű töltőállomást. A sepsiszentgyörgyi tömegközlekedés környező településekre való kiterjesztése mellett a projekt előnye, hogy mivel a közszállítást elektromos buszokkal valósítják meg jelentősen csökken a káros-anyag kibocsátás.