Több tízezer sepsiszentgyörgyi, környékbeli és idelátogatónak biztosított lehetőséget szórakozásra, kikapcsolódásra és találkozásra a vasárnap véget ért Szent György Napok. A sepsiszentgyörgyi városünnepet a 100 Tagú Cigányzenekar koncertje és egy látványos tűzshow keretezte és az ezek közti 9 napban több mint 160 programot kínált. Vasárnap este (is) zsúfolásig megtelt – a szervezők számítása szerint 20.000 személy gyűlt össze – Sepsiszentgyörgy főtere és rendezvénysorozatot záró tüzes produkció gyakorlatilag körbevette a főtéren összegyűlt tömeget, a színpadtartó elemek és a kovácsoltvas lámpaoszlopok is lángoltak.

Azt megelőzően 9 napon keresztül pezsgett az élet Sepsiszentgyörgyön. Két év kényszerszünet után a városnapok valódi fesztiválhangulatot teremtett az utcákon, a tereken, a művelődési intézményekben és még a lakónegyedekben is. Felejthetetlen előadások, koncertek, bulik, szórakozás jellemezték a rendezvényt, a kulturális hét után a szabadtéri fesztiválhétvégét.

Made In Sepsi – a helyi zenekarok nagykoncertje

A főszínpadon a helyi zenekarok nagykoncertje alapozta meg a hangulatot, a közös produkcióban négy diákegyüttes és hat felnőtt formáció lépett a közönség elé. Az öt napig tartó főszínpadi produkciókban magyarországi és hazai fellépők mutatkoztak be, így az Edda Művek, Beatrice, Ismerős Arcok, Honeybeast vagy Blahalouisiana, a hazai együttesek között a Transylmania, Cargo és Delia. A város több pontján zajlottak rendezvények, az 56-os emlékparkban az iskolák és óvodák népzenei előadásai mellett felnőtt közösségi produkciók mutatkoztak be, a SzimPlatzon a finom falatok és bulik, az egykori Dohánygyár udvarán az Ifjúsági udvar, a református vártemplom udvarán koncertek, gyerekfoglalkozások, a főtéren kézműves és helyi termelők vására, és a Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál zajlott.

Életképes a sepsiszentgyörgyi közösség, pozitív jövőképpel

Antal Árpád polgármester hétfőn, a városnapokat kiértékelő sajtótájékoztatón megállapította, hogy a sepsiszentgyörgyi egy életképes közösség pozitív jövőképpel, amely tud dolgozni és civilizáltan szórakozni is. Külön értékelte, hogy érezhetően szervezett volt a teljes eseménysorozat, az előadások pontos időben elkezdődtek, ami hozzájárult ahhoz, hogy a városnapok a rendezettség érzését keltette. A polgármester megköszönte a szervezők munkáját és a városlakóknak, hogy rendkívül aktívak és civilizáltak voltak, illetve a belváros lakóinak a megértést, amiért akaratukon kívül néhány napig akkor is részesei voltak a fesztiválnak, ha nem szerették volna.

Antal Árpád és Vargha Fruzsina értékeli a városnapokat | Fotó: Kristó Gothárd Hunor

Vargha Fruzsina alpolgármester, aki a volt dohánygyár udvarán berendezett Ifjúsági Udvar 10 ifjúsági szervezet által kínált programjainak koordinálását is ellátta, azt emelte ki, hogy a sepsiszentgyörgyi fiatalság lebontotta azokat a negatív percepciókat amit rájuk szoktak húzni, miszerint kezelhetetlenek, zajosak, civilizálatlanul viselkednek. Ezzel szemben az Ifjúsági Udvarban rendkívül szervezetten és civilizáltan szórakoztak.

Czimbalmos Csaba városmenedzser arra mutatott rá, hogy idén letisztult volt a kézműves vásár így végképp sikerült szakítani azzal a korábbi szokással, hogy kínai bóvlit is árusítottak, ám arra törekedtek, hogy kiszűrjék a giccses termékeket, így idén már csak kézműves portéka volt kapható. A városmenedzser hozzátette: törvénymódosítást szorgalmaznak, hiszen a jelenleg érvényes jogszabály szerint 23 óráig lehet köztéren vigadozni, ám az lenne a helyes ha a helyi önkormányzatnak lenne lehetősége ezt a határidőt meghosszabbítani.

Vargha Fruzsina és Czimbalmos Csaba | Fotó: Kristó Gothárd Hunor
Sepsiszentgyörgyön kiemelkedő az igény a kultúrára

Dancs Zsolt koncertszervező arról számolt be, hogy a Szent György Napi nagyszínpadon öt nap alatt 21 produkció volt látható. Külön kiemelte a Made in Sepsi projektet, amelyben tíz helyi zenekar mutatkozott be. Hozzátette: ismerve a sepsiszentgyörgyi főtér befogadó képességét drónfelvételek alapján megállapították hogy pénteken 15 ezren, szombaton 12 ezren, vasárnap pedig 20 ezren gyűltek össze a város főtérén. Knop Ildikó főszervező arra mutatott rá, hogy aktívan 300 személy dolgozott a Szent György Napok szervezésében és lebonyolításában. A fesztivál hétvégét megelőző kulturális hét programjain 95 százalékos volt telítettség, a beltéri előadásokat összesen 9000 néző tekintette meg.

Dancs Zsolt és Knop Ildiko | Fotó: Kristó Gothárd Hunor

A sepsiszentgyörgyi városnapok résztvevői nem csak civilizáltak voltak, hanem figyeltek a környezetükre is. Az ötnapos fesztivál hétvége alatt a köztisztasági vállalat összesen 369 köbméter hulladékot szállított el, számolt be Knop Ildikó, aki hozzátette: ez a szemét mennyiség enyhén több mint két évvel ezelőtt ám akkor 2 nappal rövidebb volt a szabadtéri események sorozata. Czimbalmos Csaba városmenedzser hozzátette: ami legfontosabb, hogy idén a szemét mennyiség jelentős része a kihelyezett kukákban volt nem pedig szétszórva az utcákon.

A lacikonyhák nem viszonozták az önkormányzat gesztusát: túl drága volt a kínálat!

Antal Árpád polgármester ugyanakkor megállapította, hogy egyetlen rendezvény sem tökéletes ezért kiértékelik a visszajelzéseket, hogy a következőkben tudjanak javítani rajta. Például sokan hiányolták a tűzijátékot. A polgármester kifejtette: időnként próbálkoznak azzal, hogy más látványelemmel zárják a városnapokat, így idén ezt tűzshow-al helyettesítették, ám úgy tűnik nagy az igény a tűzijátékra.

A Sláger Rádió felvetette, hogy elfogadható-e az, hogy a lacikonyhák az általuk kínált ételt és italt átlag 10 lejjel drágábban adták mint hétköznapokon? Egy átlagos napon 10 lejes kürtőskalácsért a városnapokon 20 lejt kértek, a lángosért 15 lejt kellett lepengetni, míg a hétköznapokon 25 lejes hamburger és sült krumpli menü helyett 35 lejt kértek el kizárólag a hamburgerért. Antal Árpád híradónk érdeklődésére kifejtette: többen is panaszkodtak, hogy magasak voltak az árak, annak ellenére, hogy az önkormányzat tett egy gesztust a vendéglátóipari egységek fele, hiszen idén nem kértek közterület foglalási díjat, ám ők ez a gesztust nem viszonozták azzal, hogy elérhetőbb áron kínálják termékeiket.

„Korábban azzal indokolták a megemelt árakat, hogy ki kell termeljék az önkormányzatnak befizetett területfoglalási összeget, ám idén erre nem hivatkozhattak”, állapította meg Antal Árpád, aki szerint a városvezetés azért nem kért idén területfoglalási illetéket, mert a vendéglátósok megsínylették a pandémia két évét, ám ők rövid idő alatt akartak sokat keresni. Az önkormányzat értékelte volna, ha a vendéglátóknak tett gesztusuk továbbgyűrűzik a fogyasztók felé, és elérhetőbb áron kínálták volna a termékeiket, állapította meg érdeklődésünkre a polgármester.