Névadó védőszentjét ünnepli Sepsiszentgyörgy. A háromszéki megyeszékhely nevét Szent György lovagról, templomának első védőszentjéről kapta. A település első fennmaradt írásos említése 1332-ből származik, de Sepsiszentgyörgy környékén már a kőkorban éltek emberek és a térségben fellelhetők különféle vándornépek nyomai.

Fotók: Vargyasi Levente

Sepsiszentgyörgy Kovászna megye megalakulásával egyidőben, 1968-ban kapta meg a megyei jogú város címet, illetve ekkortól lett megyeszékhely is. Sepsiszentgyörgy jelenleg Erdély legnagyobb, magyar többségű városa. A 2021-es népszámlálás szerint Sepsiszentgyörgynek valamivel több mint 50 000 lakosa van és a lakosság mintegy 70%-a magyar nemzetiségű.

Sepsiszentgyörgy már virtuálisan is látogatható a sepsi360.ro interaktív honlapon keresztül. A magyar, román és angol nyelven elérhető oldalon a 360 fokos gömbpanoráma-felvételek nagy felbontásban mutatják be Sepsiszentgyörgy és környéke épített örökségét, szabadidős létesítményeit, kulturális és sportéletét, szobrait, köztereit, szálláshelyeit és vendéglőit.

Sepsiszentgyörgynek két szobra is van a város védőszentjéről. Szent György lovag modern ábrázolása a Süsü, a Sugás áruház előtti téren látható, míg a klasszikus, a prágai Sárkányölő Szent György szobrának másolata a főtér sarkán található.

Szent György szobor | fotó: Vargyasi Levente

Sepsiszentgyörgy ezekben a napokban ünnepel: a városnapok részletes programját a www.szentgyorgynapok.ro oldalon olvashatják.