Az Európai Unió Erasmus+ nevű programja finanszírozza az oktatás, képzés és az ifjúság területen tevékenykedő szervezetek és intézmények mobilitási projektjeinek megvalósítását. A külföldi tanulmány utak által a résztvevők fejleszthetik idegennyelv-kompetenciáikat és részt vesznek szakképzési és köznevelési tevékenységekben.

Hasonló uniós projektet indított a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Gazdasági Líceum is a tanintézet diákjainak szakmai fejlődéséért. Az „Erasmus+ Lehetőségek, A diákból szakember az Erasmus+ által!” címmel indított programban 30 fiatal vehet részt.

Simon Edith, a Berde Áron Gazdasági Líceum igazgatója a programban érintett évfolyamok, osztályok számára ismertette azokat a lépéseket, melyek szükségesek ahhoz, hogy a fiatalok Portugáliába utazva szakmailag fejlődjenek. Az uniós program felelősei bemutató rendezvényt szerveztek, ahol a projektben részvevő tanárok és László Endre a TTS turisztikai iroda vezetője helyismeretről és szaknyelv használatról tartottak tájékoztatót. “Részvételi szerződést megkötöttük a diákokkal és szüleikkel, nem látom semmi akadályát annak, hogy induljon a program. A kereskedelem-, turisztika-, és a pincér-szakács-, fodrász szakon tanuló diákoknak szól a lehetőség”, mondta Simon Edith.

Berde Áron Erasmus

A Berde Áron Gazdasági Líceum diákjai két különböző időpontban utaznak majd Portugáliába, hogy tudásukat gyarapítsák. „Az iskolában az egyéni munkát pontozzuk és értékeljük, mind tanár mind diák esetében, de az Erasmus+ projekt keretén belül kiemelkedő a csapatmunka fontossága. A tanév keretén belül a hangsúly az ismeretek átadásán van, míg az Erasmus+ projekt esélyt ad a gyakorlati készségek gyarapítására”, számolt be az igazgató.

Hozzátette: a sepsiszentgyörgyi diákok az általuk tanult szakoknak megfelelően kereskedelmi központokban, turisztikai ügynökségeknél, vendéglátó egységekben gyakorlatoznak. A kiszállást, a diákok ellátását az Erasmus+ program finanszírozza. „Ezáltal lehetőség adódik a »berdés« diákok számára, hogy más országban szerezzenek szakmai tapasztalatokat, ami ugródeszkát jelenthet számukra egy jobb szakmai jövő felé. A külföldi gyakorlatozás tapasztalatot és előnyt jelent számukra a majdani munkavállalásban” – mondta Simon Edith.

(X) = hirdetés