Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéseket adtak át Sepsiszentgyörgyön 3 háromszéki és 1 brassói személyiségnek. A magas rangú állami kitüntetést a március 15-i nemzeti ünnep alkalmával Áder János köztársasági elnök adományozta és Tóth László csíkszeredai főkonzul most adta át a díjazottaknak.

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Cserey Zoltán Mihály, helytörténész, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum volt igazgatója, József Álmos Zoltán, helytörténész, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium nyugalmazott matematikatanára, Hervai Katalin Margit, képzőművész, grafikus, pedagógus, és Nádudvary György Gusztáv Jenő, a Kovászna Megyei Munkaügyi és Társadalomvédelmi Vezérigazgatóság nyugalmazott vezérigazgatója, a Brassói Magyar Dalárda alelnöke.

Tóth László a kitüntetések átadásakor rámutatott: súlyos kihívásokkal tele időszakban élünk amikor nem a hazardírozás, hanem a bölcs és felelős döntések ideje van és a kitüntetettekhez hasonló személyiségekre van szükség, akik irányt mutatnak és példamutató életpályájukkal, tehetségükkel, szorgalmukkal hozzájárultak a közösség gyarapodásához. Általuk az egész nemzet lett jobb és gazdagabb, fogalmazta meg a főkonzul. Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád köszöntőjében kifejtette: az ilyen pillanatokban érezhetjük, hogy az anyaországhoz való kötődés eltéphetetlen és fontos az elmúlt tíz évben megvalósult nemzetegyesítés. „Mindannyian a hazát szolgáljuk”, gratulált a díjazottaknak Tamás Sándor a háromszéki önkormányzat elnöke.

Magyar állami kitüntetések
Első sor balról jobbra: Cserey Zoltán, Tóth László, Hervai Katalin, József Álmos és Nádudvary György | Fotók: Kovács Zsolt

Cserey Zoltán Mihály a történelemtudományok és a székelyföldi helytörténeti kutatások területén elért eredményei, valamint a helyi közösséget építő tevékenysége elismeréseként kapta a kitüntetést, hangzott el a laudációban, amely szerint ahogyan neve a cserefára utal, történészként egyenes emberi tartása révén maga is tölgyfaember.

Hervai Katalin Margit kiváló, érzékeny, egyéni stílusjegyeket hordozó képzőművész és pedagógus, írják a laudációban amely szerint a kor lenyomatát örök mementóként láthatjuk és érzékelhetjük Hervai Katalin művein, metafizikus magasságokban emelte az egyéni és közösségi hitet, példamutatást és szenvedést.

József Álmos Zoltán pedagógusi és közösségi tevékenysége, valamint a magyarság múltjának és tárgyi, szellemi értékeinek kutatását és dokumentálását célzó, hiánypótló helytörténeti munkája elismeréseként kapta meg az elismerést. A laudációja szerint József Álmos azon tanárok közé tartozik, akik az értelmiségre háruló feladatokat minden körülmények között becsülettel teljesítik és hozzájáruljanak környezetük értékeinek feltárásához és terjesztéséhez, hogy hasznára legyenek közösségüknek.

Nádudvary György Gusztáv Jenő a brassói szórványmagyar közösség oszlopos tagjaként végzett szervezői tevékenysége, valamint lelkiismeretes és önzetlen közösségi munkája elismeréseként kapta meg a kitüntetést. Laudációja szerint az Erdélyi Kárpát Egyesület brassói turista osztályának újjáalapító tagja és egy ideig alelnöke, több mint 25 éve énekel a Brassói Magyar Dalárdában és 2001-től tart ingyenes jogsegélyszolgálatot Brassóban.