Romániában hiányos a pályaorientációs tanácsadás mivel erre nincsenek felkészülve az iskolák, ezért sok diák úgy kerül be középiskolába vagy szakiskolába, hogy előtte nem állt szóba vele senki arról, hogy milyen szakmát és életpályát válasszon, állapította meg Kiss Imre. A Kovászna megyei főtanfelügyelő szerint az iskolai lemorzsolódás megfékezésének egyik eszköze lehet a diákok pályaorientációja.

A háromszéki tanfelügyelőség és a megyei nevelési tanácsadó központ egy olyan online – román és magyar nyelvű – platformot mutatott be keddi sajtótájékoztatón, amely egyaránt alkalmas a tanácsadásra és személyiségfejlesztésre. A „Karrier-Zóna” nevű platformhoz első körben a háromszéki nyolcadik osztályos diákok férhetnek hozzá meghívásos alapon, számolt be Brassai László. A tanácsadói központ szakembere szerint a platform elkészítésekor egyrészt arra törekedtek, hogy vonzó legyen a gyerekek számára, másrészt, hogy többet jelentsen annál, mint ha a diák egy alkalommal kitölti a világ legjobb kérdőívét, majd abból egy szakember megmondja neki, milyen pályára alkalmas.

A háromszéki nevelési tanácsadó központ szakemberei 13, elsősorban vidéki iskolába látogattak el és 350 nyolcadikos tanulónak mutatták be a lehetőséget. Közülük 75 használja aktívan a pályaválasztást segítő platformot, amelyen keresztül a tanácsadó központ munkatársai folyamatosan kommunikálnak velük és próbálják fenntartani érdeklődésüket. Egyrészt felmérik a diák személyiségét, érdeklődési körét, erősségeit, képességeit és motivációit, tanulmányozzák a tanulót ért hatásokat a szülők, tanárok és influenszerek részéről és mindezt kielemezve végül személyes találkozó keretében bemutatják számára a különböző szakmákat.