Két alpolgármestert választott első ülésén, szerdán az új sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Antal Árpád polgármester javaslatára második alpolgármesteri mandátumát kezdte el Tóth Birtan Csaba, akit a tanácstagok a polgármester első helyettesének is választották. A második alpolgármester jelölésével merészet és váratlant lépett Antal Árpád, ugyanis a legfiatalabb tanácstagot, a 25 éves frissen végzett művészettörténészt, Vargha Fruzsinát nevesítette, akinek alpolgármesteri kinevezését egyöntetűen elfogadták a tanácstagok.

Vargha Fruzsina alpolgármesteri kinevezésével erős üzenetet akartam megfogalmazni a fiatalok fele, hogy mindenkinek építjük ezt a várost de majdnem semmit nem ér a városépítő tevékenység, ha a fiatalok nem jönnek haza, nem maradnak itthon és nem kapcsolódnak be a város életébe”, mutatott rá Antal Árpád. A polgármester szerint a legfiatalabb tanácstag alpolgármesteri tisztséggel való megbízásával az szeretné üzenni a fiataloknak, hogy szóljanak bele a város életébe, dolgozzanak és alakítsák a jelent mert magukért teszik.

Tóth Birtan Csaba Vargha Fruzsina Antal Árpád
Tóth Birtan Csaba és Vargha Fruzsina sepsiszentgyörgyi alpolgármesterek és Antal Árpád polgármester | Fotó: Kovács Zsolt
Vargha Fruzsina a fiatalokkal és kultúrával foglalkozik

„Szembe kellett nézzek a valósággal, már nem vagyok fiatal”, mondta Antal Árpád, aki emlékeztetett, hogy 12 éve, amikor első polgármesteri esküjét letette még 32 éves volt és akkor úgy érezte, hogy fiatalok vezetik a várost. „Azóta eltelt az idő, nekem is nagy gyerekeim vannak és értékes nemzedéknek tartom a tizenéveseket, a huszonéveseket és harmincasokat ám őket a kortársaik tudják megérteni, problémáikra a huszonévesek, harmincasok tudnak megoldást találni, mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáró.

Antal Árpád elmondta Vargha Fruzsina alpolgármesterként a fiatalokkal és a kulturális intézményekkel fog foglalkozni, feladata az egyetemet végzett fiatalok elhelyezkedésének megkönnyítése, illetve a kulturális intézmények működtetésében, a programok szervezésében is feladatot vállal.

Sztakics Éva és Vargha Fruzsina
Sztakics Éva volt alpolgármester gratulált utódjának Vargha Fruzsinának | Fotó: Kovács Zsolt
Sok szakember érkezett haza Sepsiszentgyörgyre, nekik munkát szeretnének adni

A polgármester hozzátette nem Sztakics Éva helyére keresett alpolgármestert mert újra fogják szervezni a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot, átalakítják az irodákat, osztályokat és igazgatóságokat emellett új embereket is alkalmaznak. „Azt érzem a koronavírus járvány okozta válságnak az a pozitív hozadéka, hogy sok fiatal hazatért Sepsiszentgyörgyre az egyetemről vagy sokan külföldről költöztek haza és keresnek itthon munkát. Szeretnénk ha képzett sepsiszentgyörgyiek vagy a városba költözők részt vegyenek a városépítő tevékenységben”, mondta Antal Árpád.

Magyarázata szerint gazdasági kérdésekkel a következőkben ő maga, illetve a tanácstagok közül Debreczeni László adószakértő, Édler András a kereskedelmi kamara elnöke, Miklós Zoltán közgazdász az ipari park igazgatója, képviselő jelölt és a gazdasági konzultatív tanács fog foglalkozni. A szociális ügyeket Tóth Birtan Csaba alpolgármester, Kondor Ágota tanácstag és Tischler Ferenc a Máltai Szeretetszolgálat vezetője irányítja. Az oktatási intézményekkel Antal Árpád foglalkozik Kondor Ágota és Sztakics Éva támogatásával. A fiatalokkal és a kultúrával pedig Vargha Fruzsina és az önkormányzat ifjúsági, kulturális bizottságának tagjai foglalkoznak.

Vargha Fruzsina tapasztalatot szerez, Antal Árpád és Tóth Birtan Csaba több feladatot vállal

Vargha Fruzsina a kinevezését követő sajtótájékoztatón kifejtette: nincs sok tapasztalata a közigazgatásban és megtiszteltetésnek érzi Antal Árpád polgármester és a tanácstagok bizalmát és elég motivált ahhoz, hogy az elvárásoknak megfeleljen. Rámutatott: három szenvedélye van, a képzőművészet és művészettörténet, amelyhez gyerekkora óta kötődik, a második a népzene, a néptánc és a hagyományok tisztelete amivel az egyetemen is foglalkozott fiatalokat tanított. Harmadik szenvedélye, hogy megkönnyítse a körülötte élők sorsát és bízik benne, hogy ezt alpolgármesterként is meg tudja tenni azzal a csapattal együtt akikkel dolgozik. Vargha Fruzsina elmondta, hogy első intézkedései közé tartozik létrehozni egy olyan csapatot, amely elsősorban a fiataloknak, pályakezdőknek, az egyetemről hazaköltözőknek, külföldről hazatérőknek segít beazonosítani a városban lévő lehetőségeket.

Tóth Birtan Csaba és Vargha Fruzsina
Tóth Birtan Csaba és Vargha Fruzsina sepsiszentgyörgyi alpolgármesterek | Fotó: Kovács Zsolt

A második alpolgármesteri mandátumát kezdő Tóth Birtan Csaba elmondta: úgy érzékeli, hogy jóval több munka vár rá mint az eddigiekben, hiszen átalakult a polgármesteri hivatal struktúrája és fontos, hogy megfelelő szakemberekkel töltsék fel a szerkezetet és találjanak embereket a feladatokhoz, többek között a pályázatokkal, beruházásokkal, közbeszerzésekkel foglalkozó osztályokat kell erősíteni. Tóth Birtan Csaba szerint olyan periódus következik, amikor meg kell valósítani az előző Európai Uniós ciklusban megnyert pályázatokat és új projekteket kell készíteni a következő uniós ciklusra. „Ahogyan a polgármester is mondta, ez a mandátum a szintlépéseké lesz, feladatunk, hogy megtaláljuk azokat a lehetőségeket amik által Sepsiszentgyörgy szintet tud lépni”, mondta Tóth Birtan Csaba.