Sepsiszentgyörgy főterén mutatkoznak be a helybéli elméleti és szakképző iskolák. A harmadik éve sorra kerülő iskolabörzén pénteken 9 és 15 óra között várják az érdeklődőket.

A tanintézetek standjain a tevékenységüket bemutató anyagokkal, előadásokkal, a szakmával kapcsolatos termékek kiállításával népszerűsítik a kínálatot, elsősorban a jelenlegi nyolcadik osztályos diákok és szüleik számára.

A börzén a különböző szakmákat is kipróbálhatják az érdeklődők, többek között a fodrászatot, az elektromos berendezések összeszerelését, a CNC marógépet, vagy a vezető szimulátort. Sepsiszentgyörgyön öt elméleti és három szakképző líceum működik.

Iskolabörze a főtéren | Fotó: Kovács Zsolt

Kiss Imre főtanfelügyelő a Sláger Rádiónak elmondta, harmadik éve próbálkoznak, hogy látványos módon ismertessék meg az iskolák kínálatát, abban bíznak, hogy így teljesebben képet nyújthatnak, mintha a diák csak besétál egy osztályterembe.

„Egy-két év alatt nem változik számottevően sem a diákok, sem a szülők mentalitása, nem fognak sokkal többen beiratkozni a szakiskolákba, de ha következetesek vagyunk a változás előbb-utóbb bekövetkezik”- mondta a főtanfelügyelő, aki szerint azt kellene elérni, hogy a fiatalok olyan mesterséget válasszanak, amit szeretnek. Csak így lesz belőlük jó szakember.

Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő | Fotó: Kovács Zsolt

Kiss Imre szerint próbálnak a munkaerőpiac, és a diákok igényei szerint alakítani beiskolázási tervet. Jövő tanévre a helyek 54 százaléka szakiskolákba van, és 46 százalék az elméleti líceumokba.