Optimista forgatókönyv szerint leghamarabb idén ősszel kezdődhet el Sepsiszentgyörgyön a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tízhektáros campusának építése, mondta el a Sláger Rádió érdeklődésére Nyárádi István. Az egyetem dékánhelyettese, a sepsiszentgyörgyi tanulmányi központ igazgatója arról tájékoztatott, hogy jelenleg a 400-500 egyetemista befogadására és kiszolgálására alkalmas campus tervezése zajlik. A helybélin Török Áron tervező cége idén májusig kell elkészítse a campus épületeinek tervét ezt követően versenytárgyaláson választják ki az építő céget így legjobb esetben idén ősszel kezdődhet az építkezés, mondta az igazgató.

Nyárádi István felidézte, hogy két évvel ezelőtt született meg a sepsiszentgyörgyi egyetemi campus létrehozásának terve ám jelentősen lassította a folyamatot, hogy az illetékes hatóság régészeti feltárást rendelt el az Árkosi út és a Csíki út közti mintegy tízhektáros területen aminek kivitelezése egyrészt időbe telt másrészt közel akkora összegbe került mint a terület értéke. A dékánhelyettes szerint az egyetemi campus építése több tízmillió euróba kerül, tehát a Sapientia egyetem Sepsiszentgyörgy egyik legnagyobb ingatlanberuházását valósítja meg. Ugyanakkor gondot jelent, hogy elszálltak az építkezési anyagok árai emiatt rendkívül nehéz tervezni és kivitelezni a munkálatot. Az elképzelés szerint prioritizálják az építkezést és az épületeket fontossági sorrendben, több fázisban fogják felhúzni.

Nyárádi István a Sapientia egyetem dékánhelyettese
Nyárádi István a Sapientia egyetem dékánhelyettese, a sepsiszentgyörgyi tanulmányi központ igazgatója | Fotó: Kovács Zsolt

Mint arról beszámoltunk a Sapientia egyetem sepsiszentgyörgyi campusának látványtervét egy évvel ezelőtt mutatta be Kató Béla a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke, református püspök, Tonk Márton a Sapientia egyetem rektora és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester. A jövendőbeli sepsiszentgyörgyi campus az oktatói felületeken kívül magába foglal egy sportcsarnokot, uszodát, illetve a bentlakás épületét. A Sapientia egyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán agrármérnöki és erdőmérnöki szakok működnek amit sport és képzőművészeti szakokkal bővítenek és tervek szerint a sepsiszentgyörgyi is önálló egység lesz.