Sepsiszentgyörgyön létrejött a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) 4-ik önálló kara. A kolozsvári, marosvásárhelyi és csíkszeredai után önállósult az eddig kirendelt tagozatként működő sepsiszentgyörgyi kar, ahol agrármérnöki, erdészmérnöki szakok működnek, ősztől pedig elindul a sport és edzői szak is, jelentette be Tonk Márton rektor.

Az önálló kar indítását bejelentő keddi, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Tonk Márton elmondta: a Sapientia egyetem szenátusa májusban fogadta el a Sepsiszentgyörgyi Kar létrehozását szolgáló döntést és a napokban megszületett a kormányhatározat, amely rögzíti a Sapientia következő tanévre vonatkozó egyetemi struktúráját, amelyben a Sepsiszentgyörgyi Kar is szerepel.

Ezzel teljesült a Sapientia egyetem létrehozásakor megfogalmazott misszió, miszerint Erdély nagy magyarlakta megyéinek megyeközpontjaiban létrejöjjön az önálló magyar felsőoktatás bázisa, fogalmazta meg Tonk Márton. A rektor szerint az önállósodás formai része megtörtént, a következő időszakban zajlik a sepsiszentgyörgyi önálló struktúrák kialakítása és a megfelelő vezetők és oktatók felkérése.

Sapientia Sepsiszentgyörgyi Kar indítása: Kató Béla, Tonk Márton és Náhlik András | Fotó: Kovács Zsolt
Sapientia Sepsiszentgyörgyi Kar indítása: Kató Béla, Tonk Márton és Náhlik András | Fotók: Kovács Zsolt

Bemutatták a Magyarországról hazahívott, korábban a Soproni Egyetem rektori tisztségét is betöltött, így nagy tapasztalattal rendelkező dr. Náhlik András egyetemi tanárt, aki megbízott dékánként irányítja a Sapientia Sepsiszentgyörgyi Karát. A továbbiaknak olyan oktatókat kívánnak foglalkoztatni, akik a városban élnek és dolgoznak. A Sapientia Sepsiszentgyörgyi Karát a háromszéki megyeszékhely tudományos, oktatási és társadalmi életének központi szereplőjévé kívánják tenni, aminek szerepe, hogy hosszú távon hozzájáruljon a fiatalok itthon tartásához. Tonk Márton hozzátette: az önállósodást bejelentő sajtótájékoztatóval egyidőben élesítették a https://sepsi.sapientia.ro/ online felületet, amelyen minden információt közölnek a legfiatalabb önálló egységről és tevékenységéről.  

A fiatalok itthon tartásához kíván hozzájárulni a Sapientia Sepsiszentgyörgyi Kara

Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke, erdélyi református püspök hangsúlyozta: Székelyföldön különösen nagy szükség van az új intézményre, hiszen innen jellemzően elmennek a fiatalok. Rámutatott ugyanakkor, hogy ahogyan a Sepsi OSK csapata is több mint foci, úgy a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Kara is több mint egyetem.   

Kató Béla szerint nem véletlenek a Sepsiszentgyörgyön működő egyetemi szakok sem, hiszen az agrár és erdőmérnöki szakok illenek a régióhoz és igény van rájuk, mert nem mindegy miként történik a földjeink, erdeink és természeti kincseink művelése és hasznosítása. Tonk Márton rektor hozzátette: a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködésben zajlik Sepsiszentgyörgyön a szobrász és festőművész képzés is és dolgoznak azon, hogy ez a Sapientia keretében telepedjen le.

A térségből érkező igényekre válaszul ősztől elindul a sport és edzőképzés első körben nyári sport szakokkal, de ezt kiterjesztik majd téli sportokra is. Hosszú távon pedig a Sapientia Sepsiszentgyörgyi Karába integrálnák a Semmelweis Egyetem jelenleg Illyefalván zajló konduktor képzését is.

Kató Béla szerint a Sapientia Alapítvány feladata, hogy biztosítsa az egyetem számára a pénzforrásokat és a stratégiát, ehhez kell hozzárendelni a tanárokat és a diákokat és olyan színvonalon oktatni, hogy az vonzó legyen a fiataloknak, akik Székelyföldön képzelik el életüket.  

Megerősíteni az oktatói csapatot és nemzetközi szinten jegyzett tudományos-oktatói munkát folytatni

A június 1-től a Sapientia Sepsiszentgyörgyi Kara élére nevezeték ki kolozsvári születésű Dr. Náhlik András professzort, a soproni egyetem volt rektorát, akit oktatóként már tevékenykedett a háromszéki megyeszékhelyen működő erdőmérnöki szakán. Náhlik András fontosnak tartja, hogy helyi oktatókkal erősítsék az önálló Sepsiszentgyörgyi Kart. Ehhez az szükséges, hogy a sepsiszentgyörgyi végzősök mester és doktori képzésben vegyenek részt, amiben számíthatnak a soproni egyetem és az Országos Erdészeti Egyesület támogatására. Emellett olyan tudományos projekteket indítanak és nemzetközi lapokban publikálnak, ami által nemzetközi szinten is jegyzik a sepsiszentgyörgyi egyetemet.

Dr. Náhlik András a Sapientia Sepsiszentgyörgyi Karának dékánja | Fotó: Kovács Zsolt
Dr. Náhlik András a Sapientia Sepsiszentgyörgyi Karának dékánja | Fotó: Kovács Zsolt

Tonk Márton rektor a Sepsiszentgyörgyi Kar dékánjának feladataként említette, hogy miközben a Sapientia a közösségi célok tekintetében megengedheti magának, hogy provinciális legyen, ám szakmaiság és tudományművelés tekintetében a nemzetközi mezőny kell legyen a mérce.

Idén kezdődik a sepsiszentgyörgyi egyetemi campus építése

A Sláger Rádió érdeklődésére Kató Béla elmondta: idén ősszel elkezdik a sepsiszentgyörgyi egyetemi campus építését, első körben az oktatási felületeket és a bentlakást építik meg a város csíkszeredai kijáratánál lévő területre. Jelenleg az utolsó engedélyek kibocsátására várnak és tervek szerint a 2025-ös tanévet már az új campusban szeretnék kezdeni. Második körben épül majd meg az uszoda és a tornacsarnok is a campusban, tette hozzá a Sapientia Alapítvány elnöke.

Sapientia egyetem makettje
Sapientia egyetem makettje

Kató Béla arra is rámutatott, hogy az erdélyi, kisebbségi oktatásnak határai vannak, ezért a sepsiszentgyörgyi egyetemi campust 500 fős hallgatói létszámra tervezték. A Sepsiszentgyörgyi Karon jelenleg 120 egyetemista tanul, agrár és erdőmérnöki szakokon. Ősztől pedig 25 helyet hirdetnek az újonnan induló sport és edzői szakokra, amelyre már most jelentős az érdeklődés.

Tonk Márton bejelentette, hogy június 22-én szerveznek egy egyetemi felvételivel kapcsolatos online eseményt, amiről a https://sepsi.sapientia.ro/ közölnek részleteket. Abban bíznak, hogy a pedagógusok sztrájkja miatt nem kényszerülnek az egyetemi felvételik elhalasztására, de készek arra, hogy igazítsák a felvételik időpontját.