Székelyföldre és Argentínára is kiterjedő rendezvénysorozatra kerül sor idén a 200 évvel ezelőtt a háromszéki Gidófalván született Czetz János honvédtábornokra emlékezve, akinek életútja kalandos és ma is példaértékű.

Czetz János az 1848-49-es szabadságharc legifjabb, 27 éves tábornoka volt. A világosi fegyverletétel után 1860-ig Európa különböző országaiban várta a kedvező politikai pillanatot a visszatérésre. Később Argentínában telepedett le Juan Fernando Czetz néven és új hazájában megalapította az argentin Nemzeti Katonai Akadémiát (Colegio Militar de la Nación) és az argentin műszaki tisztek ma is az általa tervezett díszegyenruhát viselik.

Czetz János honvédtábornok

„A székely-örmény származású katonát, éles eszű stratégát, fiatal hadvezért méltán tekintjük a székely és az örmény nemzet hősének. Czetz János bebizonyította, hogy itthon és távol szülőföldjétől is lehet maradandót alkotni, hogyha valaki képzett és elkötelezett. Az idei rendezvénysorozat kapcsán nemcsak a történelmi tudat tágítása a fontos, hanem Czetz János közvetítésével a magyar és argentin kapcsolatok erősítése is. A tábornok ma is jó példa arra, hogy a történelemben azok maradtak fenn, akik nagyot mertek álmodni és bátrak voltak végigvinni az elképzeléseiket” – nyilatkozta Tamás Sándor, a háromszéki önkormányzat elnöke.

Idén június 8-án Czetz János születésének 200. évfordulóján mellszobrot avatnak szülőfalujában Gidófalván, a róla elnevezett iskola udvarán. Felújítják a tiszteletére berendezett emlékházat, könyv jelenik meg az életéről, konferenciára és kiállításra kerül sor a munkásságáról. Továbbá portréjával ellátott emlékbélyeget, képeslapot bocsátanak ki, valamint gyerekeknek szóló tematikus rajzversenyt szerveznek.