Sepsiszentgyörgyön 111-re emelkedett a köztéri térfigyelő kamerák száma, miután az elmúlt időszakban 17 új kamerát telepített az önkormányzat, arra hivatkozva, hogy a térfigyelő kamerák nagymértékben hozzájárulnak a közrend és a köznyugalom fenntartásához, de bűnmegelőző szerepet is betöltenek, mivel riasztó hatásúak azok számára, akik vandalizmust, bűncselekményt akarnak elkövetni.

Sepsiszentgyörgyön kamerákkal figyelik a tereket, a forgalmas útkereszteződéseket, a főteret, a közbiztonság szempontjából érzékeny területeket. Helyenként négykamerás összetett rendszerek is működnek, amelyek több szögből rögzítik a köztéren zajló eseményeket. Emellett a város bejáratainál több kamera is van, amelyek nemcsak a forgalmat, hanem a rendszámokat is rögzítik.

Az új térfigyelő kamerákat idén év elejétől helyezték működésbe Sepsiszentgyörgyön és a felvételeket a Helyi Rendőrség kezeli. A kamerák által rögzített felvételeket harminc napig tárolják, majd letörlik. A felvételekhez csak az állami rendőrség, vagy az ügyészség és bíróság fér hozzá, bűncselekmények, kihágások dokumentálásában, az elkövetők azonosításában nyújtanak segítséget.

A térfigyelő rendszerrel egyébként eredményesen vették fel a harcot a vandálokkal, hiszen visszaszorult a az összefirkált falak, kitört lámpaoszlopok, megrongált vagy felgyújtott kukák, megcsonkított facsemeték jelensége. A polgármesteri hivatal a honlapján egy térképet is közzétett, amelyen bejelölték a térfigyelő kamerákat. A térképen az új térfigyelő kamerákat piros, a meglévőket zöld színnel jelölték.