Egy nemrég életbe lépett törvény jogi keretet biztosít az alkalmazottak megfigyelésére. Ugyanakkor pontosítja, hogy a vállalkozónak nyomós indokai kell legyenek a megfigyelésre, egyeztetnie kell a szakszervezettel, vagy az alkalmazottak képviselőivel, mielőtt a megfigyelő rendszert beszereli.

A legfontosabb, hogy előzetesen, írásban tájékoztatni kell az alkalmazottakat arról, hogy a munkahelyükön megfigyelik őket, bekamerázzák a helyiséget, vagy rögzítik a beszélgetéseiket. A tájékoztatás nem feltételezi, hogy a munkavállaló bele is kell egyezzen a megfigyelésbe, ám tudnia kell róla.

Nagytestvér: amikor a főnök megfigyel | Illusztráció: HVG

A munkafelügyelőségnek nincs büntetési jogköre ebben az esetben, de bármilyen bejelentés, panasz érkezik amely munkahelyhez köthető, azt kivizsgálják, mondta el megkeresésünkre Ördög Lajos. A Kovászna megyei munkafelügyelőség vezetője szerint arról például alkotmánybírósági végzés van, hogy a céges e-mail postafiókban a magánlevelet is megnézheti a munkaadó.

Vasile Neagovic a Sanitas szakszervezet háromszéki elnöke szerint akkor lépnek közbe, ha úgy értékelik a megfigyelés indokolatlan, sérti az alkalmazott magánszféráját.