Kovászna megye 306 tanintézetéből mindössze 17 kénytelen online folytatni tevékenységét, ez 10el kevesebb mint az elmúlt héten volt, közölte a tanfelügyelőség. Adataik szerint ezen a héten 289 Kovászna megyei iskolában és óvodában zajlik a tantermi oktatás és 17 olyan tanintézet maradt ahol távoktatás zajlik mert a településükön 3 ezrelék fölött van a koronavírus fertőzöttségi mutató és ezzel párhuzamosan a személyzet oltottsága nem éri el a 60 százalékot.

A prefektúra vasárnapi jelentése szerint Kovászna megyében 1,31 ezrelék a fertőzöttségi mutató és Zabolán, Kommandón, Málnáson és 6 Vargyason haladja meg a 3 ezreléket, ezeknek a településeknek az iskolái és óvodái kényszerülnek távoktatásra. A Kovászna megyei tanfelügyelőség múlt héten megkapta az első 81 ezer adag nyáltesztet, amit kiosztottak az tanintézeteknek és azok átadták a diákoknak.

Hétfő az első nap, amikor a diákoknak otthon vagy az iskolában el kell végezniük a nyáltesztet és amennyiben pozitív annak eredménye, jelezniük kell az tanintézetüknek. Kiss Imre főtanfelügyelő szerint Háromszéken mindössze két intézmény, a sepsiszentgyörgyi Gödri Ferenc és az Ady Endre általános iskolák vezetősége döntött úgy, hogy hétfőnként és csütörtökönként az osztályban végzik el a nyál alapú tesztet, minden más háromszéki tanintézmény a szülőkre bízta ezt a feladatot.