A szenátus plénuma ellenszavazat nélkül elfogadta azt a Miklós Zoltán, háromszéki RMDSZ képviselő által kezdeményezett törvénytervezetet, amely alapjaiban újítaná meg a civil szervezetek szponzorálását. A gazdasági szakpolitikus a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: kezdeményezése lényege, hogy a magánszemélyekhez hasonlóan a cégek is irányíthassák át az előző évben befizetett adójuk egy részét civil szervezetek számára.

Miklós Zoltán korábban a Sepsi SIC sportklub vezetőjeként megtapasztalta, hogy a sportegyesületek fenntartása jelentős mértékben az önkormányzatok jóindulatától és anyagi lehetőségétől függ és azért nyújtott be törvénytervezetet, hogy az eddigieknél hatékonyabb szponzorálási lehetőség által kiszámíthatóbb finanszírozást biztosítsanak a civil szervezeteknek. A háromszéki RMDSZ-képviselő, az alsóház pénzügyi bizottságának tagja a magánszemélyek adófelajánlási rendszeréhez hasonlót honosítana meg a vállalkozások esetében is.

A gazdasági szakpolitikus rámutatott: a jelenlegi törvények értelmében a magánszemélyek a már befizetett jövedelemadójuk 3,5 százalékát felajánlhatják egy civil szervezet támogatására, a jogi személyek pedig adóalapjuk 20 százalékát fordíthatják szponzorációra. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a cégek töredéke él ezzel a lehetőséggel. Miklós Zoltán szerint azzal az egyszerű módszerrel, hogy a cégek is felajánlhatják már befizetett adójuk egy részét és az állam azt a kedvezményezettek számlájára utalja, évente több százmillió lejjel támogathatnánk a kultúrával, oktatással, sporttal, művészetekkel, szociális ellátással, környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket.

A törvénykezdeményezésről döntő fórumként még a Képviselőháznak is szavaznia kell!