A civil szervezetek az eddigieknél hatékonyabb támogatása érdekében nyújtott be törvénytervezetet Miklós Zoltán. A háromszéki RMDSZ képviselő, az alsóház pénzügyi bizottságának tagja a magánszemélyek adófelajánlási rendszeréhez hasonlót honosítana meg a vállalkozások esetében is.

A gazdasági szakpolitikus rámutatott: a jelenlegi törvények értelmében a magánszemélyek a már befizetett jövedelemadójuk 3,5 százalékát felajánlhatják egy civil szervezet támogatására, a jogi személyek pedig adóalapjuk 20 százalékát fordíthatják szponzorációra. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a cégek töredéke él ezzel a lehetőséggel. Miklós Zoltán a szerdán benyújtott törvénytervezetben olyan megoldást javasol, amely lehetővé tenné a vállalkozásoknak, hogy a már befizetett adójuk egy részét visszamenőleg akár 7 évre is felajánlhassák valamely civil szervezet támogatására.

Hozzátette: bár jelenleg is törvény írja elő, hogy a jogi személyek adóalapjuk 20 százalékát civil szervezetek támogatására fordíthatják, kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. A profitadót fizető cégek az adóalapjuk csak közel felét ajánlják fel szponzorálásként valamely civil szervezetnek, így évente még 1,6 milliárd lejjel tudnák szponzorálni az egyesületeket, alapítványokat. A forgalmi adót fizető mikrovállalkozások pedig csak az adóalapjuk alig egyötödét ajánlották fel civil szervezeteknek, így összegszerűen évente még mintegy 400 millió lejjel támogathatnák a kultúrával, oktatással, sporttal, művészetekkel, szociális ellátással, környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket, hívta fel a figyelmet Miklós Zoltán.

Miklós Zoltán háromszéki RMDSZ képviselő | Fotók: Kovács Zsolt

Amennyiben sikerül meggyőzni a törvényhozókat a javaslat szükségszerűségéről, megteremtik a lehetőséget arra, hogy a cégek ne csak 7 évre előre támogathassanak adóalapjukból civil szervezeteket, ahogyan erről ma rendelkezik a szponzor törvény, mondta Miklós Zoltán. Javaslata szerint amely cég nem élt a szponzorálás lehetőségével és befizette adóját az államkasszába – a magánszemélyekhez hasonlóan – utólag is rendelkezhessen az adója egy részéről, amit a pénzügyi hatóság (ANAF) átutal a kedvezményezett civil szervezet számlájára.

Mivel a törvénynek nem lehet visszamenőleges hatálya, a jogszabály életbe lépésétől számítva, első alkalommal 1 évre, a rá következő esztendőben 2 évre, és így fokozatosan haladva egyre több évre visszamenőleg lehet majd rendelkezni az államkasszába befizetett adó egy részéről, míg elérünk addig, hogy a cégek a már befizetett adójuk 20 százalékát 7 évre visszamenőleg is felajánlhassák egy civil szervezetnek, hasonlóan egyszerű módszerrel mint, ahogyan azt a magánszemélyek teszik a jövedelemadójuk 3,5%-ával – ismertette a törvénytervezet részleteit Miklós Zoltán.