Hétfőtől a 32.000 háromszéki iskolás és óvodás gyerek 67 százaléka térhet vissza a tantermekbe. Bár az elmúlt héten a Kovászna megyei iskolák és óvodák személyzetének oltottsága nem nőtt jelentős mértékben, de több településen 3 ezrelék alá csökkent a fertőzöttségi mutató, így ott akkor is jelenléti oktatás zajlik, ha az alkalmazottak átoltottsága nem éri el a 60 százalékot. A háromszéki városok közül Kovásznán, illetve 23 községben nyílnak meg az óvodák és iskolák mert a településen 3 ezrelék alatt van a fertőzöttség.

Sepsiszentgyörgyön a már múlt héten is nyitva tartó tanintézetek mellett hétfőtől visszatérhetnek az iskolapadba a Váradi József Általános Iskola diákjai is. A Kovászna megyei tanfelügyelőség adatai szerint 210 tanintézetben összesen 21.669 iskolásnak és óvodásnak zajlik személyes jelenléttel az oktatás, mert vagy 60 százalékos a személyzet átoltottsága, vagy a településen 3 ezrelék alatti a fertőzöttségi mutató. Háromszéken további 99 tanintézet összesen 10.558 tanulója viszont továbbra is kénytelen távoktatásban folytatni tanulmányait.

Korszerű osztályterem Sepsiszentgyörgyön
Fotó: Kovács Zsolt

A Kovászna Megyei Prefektúra pénteki jelentése szerint Kovászna, Szitabodza, Ozsdola, Dobolló, Kézdiszentlélek, Maksa, Kézdiszentkereszt, Lemhény, Zágon, Dálnok, Málnás, Szentkatolna, Nagypatak, Kézdialmás, Bodok, Csernáton, Nagybacon, Előpatak, Vargyas, Bárkány, Barátos, Nagyborosnyó, Gelence és Esztelnek fertőzési mutatója 3 ezrelék alatti. A referencia időpontnak számító pénteki napon mért 3 ezrelék alatti fertőzöttségű településeken tehát minden oktatási egységében jelenléti oktatás lehet ezen a héten. A többi településen az esetben lehet jelenléti oktatás, ha a személyzet átoltottsága eléri a 60 százalékot.

A Kovászna megyei tanfelügyelőség kimutatása szerint 61 tanintézetben nulla az alkalmazottak átoltottsága, viszont ezek közül is 38-ban bemehetnek hétfőtől a gyerekek, mert a településen 3 ezrelék alatti a mutató. Kovászna megyében 18 tanintézetben 100 százalékos az alkalmazottak átoltottsága. A háromszéki iskolák és óvodák eheti forgatókönyvének listája elérhető a tanfelügyelőség honlapján ITT.