Ezen a héten az eddigiekhez képest már több iskolában és óvodában zajlik jelenléti oktatás mivel nőtt a személyzet átoltottsága. A Kovászna megyei tanfelügyelőség múlt héten még a pénzügyi központok alapján rangsorolta a tanintézeteket, ezen a héten már változott a módszertan és lehetőség van a pénzügyi központokhoz tartozó minden oktatási egységben (iskolákban és óvodákban) külön számítani a beoltottak arányát. Ez szerint Háromszéken a 297 iskolából és óvodából 83-ban haladja meg az alkalmazottak átoltottsága a 60 százalékot mivel többen az elmúlt héten igényelték a vakcinát.

Mindennek ellenére a 32 ezer háromszéki diákból 14 ezer mehetett vissza az iskolába, óvodába és több mint 18 ezren ezen a héten is kénytelenek otthonról online tanulni. Kiss Imre főtanfelügyelő szerint a tanintézetek beoltottsági aránya napról napra változik, vannak iskolák, óvodák, ahol csak egy-két alkalmazotton múlik, hogy elérik-e a 60 százalékos átoltottságot. A tanfelügyelőség honlapján az https://isj.educv.ro/ címen közölték, hogy melyik tanintézet milyen besorolásban van.

Kiss Imre
Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő | Fotók: Kovács Zsolt

Az erre a hétre érvényes listán szerepel 12 olyan oktatási egység (iskola vagy óvoda) ahol az alkalmazottak átoltottsága elérte a 100 százalékot, ezzel szemben 34 Kovászna megyei oktatási egységben 0 százalék az alkalmazottak átoltottsági aránya, azaz senki nem igényelte a vakcinát. Kiss Imre főtanfelügyelő szerint mindkét esetben olyan iskolákról, óvodákról van szó, ahol alacsony az alkalmazottak száma. Például ha egy kis vidéki óvodában egy óvónő és egy takarítónő dolgozik és mindketten be vannak oltva, az intézmény alkalmazottainak átoltottsága 100 százalék és a diákok visszatérhettek a tanterembe, ám ha a két alkalmazott közül senki sincs beoltva, akkor az oktatási egység személyzetének átoltottsága 0 és a gyerekek kénytelenek online tanulni ami abszurd az óvoda esetében, véli Kiss Imre.

Ezekben a tanintézetekben zajlik jelenléti oktatás

Sepsiszentgyörgyön a Mihai Viteazul Főgimnáziumban, Székely Mikó Kollégiumban, Mikes Kelemen Líceumban, Református Kollégiumban, Plugor Sándor Művészeti Líceumban, Puskás Tivadar Szakközépiskolához tartozó egészségügyi posztlíceumban, Constantin Brăncuși Szakközépiskolában, Ady Endre és Nicolae Colan Általános Iskolákban, Speciális Iskolában, szotyori és szépmezői óvodákban, Hófehérke és Csipike Napközi Otthonokban, Néri Szent Fülöp óvodában, a Tanulók Palotájában, Kovászna Megyei Kiválósági Központban és a sepsiszentgyörgyi Iskolás Sportklubban zajlik jelenléti oktatás. Kézdivásárhelyen ezen a héten a Manócska óvoda, a Református Kollégium, a Benedek Elek és 2. számú óvodába térhettek vissza a diákok míg Kovásznán a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban és Baróton a Cimbora óvodához tartozó 1-es számú óvodában zajlik jelenléti oktatás.

Osztályterem

Kovászna megyében a vidéki tanintézmények a zágonbárkányi iskola minden egysége, a rétyi iskola, a kézdiszentléleki óvoda, a szentkatolnai óvoda, a nagyborosnyói óvoda, a lécfalvi óvoda, a bardoci óvoda és iskola, a fülei és olaszteleki, székelyszáldobosi óvoda, az olaszteleki iskola, a teleki és pákéi iskolák, a bölöni iskola, a berecki óvoda és iskola, a bácsteleki óvoda és iskola, a kökösi óvoda és iskola, a zaláni elemi iskola, a kommandói iskola és óvoda, a kálnoki óvoda és iskola, a kézdialmási iskola, a szárazajtai óvoda, a középajtai óvoda, bodzafordulói általános iskola és óvoda, a sepsibükszádi óvoda, a papolci óvoda, az esztelneki óvoda, a szitabodzai iskola, az árpataki iskola és óvoda, az erősdi óvoda, a hetei elemi, a szentivánlaborfalvi elemi, a nyujtódi iskola, a csernátoni iskola és óvoda, a nyárasi elemi és a tamásfalvi iskola fogadja a diákokat.