Háromszéken kevés iskolás és óvodás térhet vissza az iskolapadba és tanterembe, a kényszervakáció után legtöbben online tanulnak tovább. Kovászna megye 80 tanintézetéből mindössze 12 iskolában, 1 óvodában és a sepsiszentgyörgyi iskolás sportklubban kezdődik hétfőtől a jelenléti oktatás, derül ki a tanfelügyelőség frissített összesítéséből.

Mint ismert, Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter pénteken bejelentette, csak ott folytatódhat személyes részvétellel az oktatás, ahol a tanintézmények alkalmazottainak legkevesebb 60 százaléka megkapta a vakcinát. A bejelentést követően egy nap alatt hirtelen megugrott azon az iskolák aránya, ahol a személyzet átoltottsága eléri a 60 százalékot, így a háromszéki tanfelügyelőség is aktualizálta az adatait.

Korszerű tanterem az új Székely Mikó Kollégiumban
Kiürült padok a legtöbb háromszéki iskolákban | Fotó: Kovács Zsolt
A legmagasabb átoltottságot a megye román tanintézményeiben jegyzik

A sepsiszentgyörgyi Constantin Brâncuși szakiskolában, a Mihai Viteazul főgimnáziumban, a bodzafordulói Mircea Eliade líceumban legmagasabb a személyzet átoltottsága. Jelenléti oktatás kezdődik még a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen líceumban, a Székely Mikó Kollégiumban, a református kollégiumban, a Plugor Sándor művészeti líceumban, az iskolás sportklubban és a speciális iskolában, valamint a megyében egyedüliként a Csipike óvodában. Kézdivásárhelyen csak az egészségügyi posztlíceum tanulói térhetnek vissza az iskolapadba. Kovásznán csak a Kőrösi Csoma Sándor líceumban kezdődik a jelenléti oktatás és visszatérhetnek az iskolapadba a zágonbárkányi Nicolae Russu és szitabodzai Andrei Saguna diákjai is.

A tanügyminiszter bejelentette, hogy ellenőrzéseket tartanak az iskolákban, ahol hirtelen megnőtt az oltottak aránya, hogy kiderüljön, hogyan készültek a jelentések.