Leállítják a Sugásfürdő fele tervezett vadaspark létrehozásának folyamatát, az önkormányzat hatástanulmányt rendel és az alapján ismét megvitatják a kezdeményezést és közvitán döntenek a sorsáról, jelentette be csütörtökön Antal Árpád polgármester. Erre a lépésre néhány környezetvédelmi aktivista nyomására kényszerült a város, akik egyrészt nyílt levelet fogalmaztak meg majd előzetes óvást iktattak a városházán kérve a vonatkozó tanácshatározat visszavonását.

Antal Árpád csütörtöki sajtótájékoztatón leszögezte: amikor a vadaspark létesítésének ötletével megkeresték a Vadon Egyesület képviselői, arra kérte őket, hogy erről egyeztessenek azokkal a civilekkel, akik érzékenyek az ilyen típusú beruházásokra. Azt a visszajelzést kapta, hogy ez az egyeztetés megtörtént és a helyszínt is megtekintették közösen. A polgármester hozzátette: most tudomásul vette, hogy vannak, akik a közvéleményhez eljutott információk alapján nem támogatják ezt a projektet ezért egyelőre leállítja a folyamatot. Következik, hogy egy hatástanulmány alapján széles körű közvitán döntsenek a vadaspark sorsáról.

Ritka növényeket és fás legelőket féltenek a környezetvédő aktivisták

Nyílt levelet és előzetes óvást aláíró hat környezetvédelmi aktivista azért aggódik mert a vadaspark számára kiszemelt területen él a természeti ritkaság kategóriába tartozó “boldogasszony papucsa” nevű virág és ez a terület élettere a “bánáti sáfránynak”, amely ugyan nem védett, de természetes körülmények között csak a Balkán-félszigeten, valamint Erdélyben található meg. Felróják, hogy a vadaspark tervezői figyelmen kívül hagyják a meglévő természeti értékeink életterét, a helyszínen található öreg tölgyeknek is életteret adó fás legelőt is.

Ugyanakkor a kiszemelt terület a terepbiciklizők számára kialakított piros jelzésű bicikliút és a sárga ponttal jelzett turistaösvény útvonalába ékelődik, valamint a városlakok által közkedvelt piknikező helyek felszámolásával is járna. „Köztudott, hogy egy vadaspark elkerített terület, az adott terület élettere pedig drasztikus változásokat szenved amiatt, hogy elkerítve, intenzív kihasználtságú kifutókká alakítják át”, fogalmazták meg kifogásaikat a természetvédő aktivisták akik sérelmezik, hogy a Honvéd-kút közelébe tervezett Vadaspark, közmeghallgatásra kitett dokumentációja nem tartalmazott hatásvizsgálatot vagy megvalósíthatósági tanulmányt.

A Kárpátok élővilágát mutatná be a vadaspark

Antal Árpád a környezetvédő aktivisták nyílt levelére reagálva korábban leszögezte: a városnak „zöld” vezetése van és egyre zöldebb várost akarnak, nem óhajtják feláldozni a természetet. A polgármester példaként említette, hogy a nagy nyomás ellenére nem áldoztak fel zöldövezetet parkolók létesítésére és a vadasparkban sem akarnak egzotikus állatokat fogságban tartani, hanem a fogságban tartott, „saját” állatainkat akarják megismertetni biztonságos körülmények között a gyermekekkel.

Mint arról beszámoltunk a sepsiszentgyörgyi Vadászati Múzeum a helyi önkormányzat támogatásával a Kárpátok élővilágát bemutató vadasparkot szeretne létrehozni. Ennek a Honvédkúttól nyugatra, a Nádas-patak közelében az önkormányzat biztosítana 16 hektárnyi füves területet. A kis állatkertben kizárólag a Kárpátok állatvilágára jellemző, vadon élő állatok és madarak élnek majd, egzotikus állatok nem. A turisztikai vonzereje mellett az a cél, hogy a vadasparkban szabadtéri biológia, zoológia és környezeti nevelés órákat lehessen tartani.