A háborús bűnös Ion Antonescu marsall kultuszát terjeszti Ioan Marian Stiopu, a Kovászna megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság vezetője, aki egyben a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumának elnöke is. A Maszol hírportál hívja fel a figyelmet, hogy Marian Stiopu Facebook oldalán „a román nép nagy hőse” bejegyzéssel népszerűsíti a háborús bűnökért elítélt Ion Antonescu marsall fotóit és az egykori román diktátorról szóló rövidfilmet.

Marian Știopu Facebook
Marian Știopu cikkünk megjelenése után eltávolította Facebook oldaláról a bejegyzést, de az internet nem felejt…

Rámutatnak, hogy a fasiszta, rasszista, idegengyűlölő szervezetek és jelképek tiltásáról szóló kormányrendelet 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos állampolgári jogok gyakorlásának megtiltásával sújtja, „ha valaki nyilvánosan terjeszti emberiesség vagy háborús bűnök miatt elítélt személyek kultuszát, illetve fasiszta, legionárius, faj- vagy idegengyűlölő eszméket.

A Maszol a sport és ifjúsági minisztériumhoz fordult, azzal a kérdéssel, hogy összeegyeztethetőnek tartják-e egy háborús bűnös kultuszának terjesztését a Kovászna Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság vezetői tisztségével, főleg, hogy Ioan Marian Știopu részt vesz a fiatal generáció nevelésében; tervez-e a minisztérium valamilyen lépést az ügyben.

A hírportál szerint Știopu 1983-ban került Kovászna megyébe a nemzeti-kommunista rezsim „állami kihelyezési” – az etnikai keveredést és ezáltal a kisebbségek asszimilációját célzó – politikája részeként. 1991-től tizenegy éven keresztül a székelyföldi ortodox püspökség építkezéseit irányította. Ioan Marian Știopu 15 éve vezeti a Kovászna megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóságot és tavaly augusztusban választották meg a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Fóruma elnökévé.