Teret kapnak Sepsiszentgyörgy fiataljai: holnap (kedden) nyílik az Ifjúsági Iroda de létrehoznak egy ifjúsági parlamentet és újraindul a Sepsinet online platform, számolt be Vargha Fruzsina. A háromszéki megyeszékhely alpolgármestere évértékelőjében felidézte, hogy első körben egy ifjúságot érintő konzultációt szerveztek. Az online kérdőívet 1113-an töltötték ki és kiderült, hogy a sepsiszentgyörgyi fiatalokat a munkahelyek, a közlekedés, a lakhatás kérdése és a szórakozási lehetőségek érdeklik leginkább.

A felmerült problémák megoldásaként indították az 50 eurós lakbértámogatási programot és a román és magyar nyelvtanulási programot, illetve a Művész Mozival szemben lévő épületben holnap (kedden) nyitják a városháza különálló Ifjúsági Irodáját ahol a város fiataljait segítik az ügyintézésben, tájékoztatásban és programok lebonyolításában.

Vargha Fruzsina alpolgármester
Vargha Fruzsina alpolgármester | Fotók: Vargyasi Levente

Sepsiszentgyörgy 25 éves alpolgármestere rámutatott: az elmúlt év során új kapcsolatok születtek az iskolák diáktanácsaival és a város fiataljaival a Hét kérdése sorozatnak köszönhetően, továbbá két körben került sor Gyakornok programra, ahol a több mint 20 résztvevő az önkormányzat és az alárendelt intézmények irodáinak működésébe nyerhetett betekintést. Idén ősszel pedig 12 diákkal elindult a Sapientia EMTE és a Pécsi Tudományegyetem közös képzőművészeti kara, festészet és szobrászat szakokkal.

Vargha Fruzsina bejelentette, hogy elindult az iSEPSi névre hallgató, új ifjúságfejlesztési program, amelynek célja, hogy Sepsiszentgyörgyön ne szülessen olyan döntés fiatalokról, amely őket nem vonja be a döntéshozatalba, másrészt, hogy a város mércét jelentsen a romániai és közép-kelet-európai kis és közepes városok körében ifjúságpolitika terén.

Még az idén létrehozzák az Ifjúsági Parlamentet, azzal a céllal, hogy kialakítsa a sepsiszentgyörgyi fiatalok hálóját és megalkossa a 2030-ig terjedő ifjúsági stratégiát. A 21 tagú iParlament munkálataiba bevonják a létező ifjúsági szervezetek tagjait de ezen szervezeteken kívül tevékenykedő önálló fiatalokat is. Jövő évben újraindul a Sepsinet online felület, ahol összegyűjtik a fiatalokat érintő kérdéseket, információkat és lehetőségeket.