Ráduly István, Kovászna megyei prefektus felszólította a polgármesteri hivatalokat és közintézményeket, hogy a törvény által megszabott határidőre – legtöbb 30 napra – adjanak választ a lakosok beadványaira. Ugyanakkor figyelmeztette a vidéki rendőrőrsök dolgozóit, hogy helyben iktassák a lakosok írásos panaszait, ne küldjék az érintetteket ezekkel az ügyekkel Sepsiszentgyörgyre a megyei rendőrség székhelyére.

A háromszéki kormánybiztos arról számolt be, hogy több személy is kért tőle kihallgatást azzal a panasszal, hogy településük polgármesteri hivatalához hónapokkal ezelőtt leadtak egy írásos beadványt ám arra nem kaptak választ. Ráduly István szerint a lakosság visszajelzései alapján 2-3 községre jellemző, hogy nem adnak választ a beadványokra. A prefektus első körben felszólította az érintett polgármesteri hivatalokat, hogy tegyenek eleget törvényes kötelezettségüknek, de kilátásba helyezte, hogy ha nem rendezik dolgaikat, akkor nyilvánosságra hozza az érintett települések neveit.

Legtöbb esetben az érintett polgármesteri hivatalok föld visszaigénylési ügyekben nem adnak választ a lakosok beadványaira, mondta a prefektus, aki szerint nem tud amiatt büntetést kiszabni mert az érintett polgármesteri hivatal 30 napon belül nem adott választ ám amiatt büntethetőek, hogy nem rendezik a földvisszaigényléseket.

„Senkitől nem fogadom el, hogy 6-7 hónap után se képes választ adni a beadványokra. Nem érdekel, hogy nem volt mersze vagy nem tudta mit válaszoljon”, szögezte le Ráduly István. Hozzátette: többé nem akar hallani olyan vidéki rendőrőrsről sem, amelynek dolgozói nem iktatják a hozzájuk fordulók írásos panaszait. Ez ügyben egyeztetett a Kovászna megyei rendőrség parancsnokával és tisztázták, hogy témától függetlenül az írásos panaszokat helyben kell iktatni nem pedig a megyei rendőrség székhelyére küldeni a panaszosokat.

„Polgármesteri hivatal, közintézmény vagy rendőrség mind az adófizetők pénzéből működik, azért kapjuk a fizetéseinket, hogy kiszolgáljuk azokat az embereket, akik valamelyik intézménytől várják a megoldást”, mutatott rá a Kovászna megyei prefektus. Ugyanakkor azt tanácsolta a lakosságnak, hogy minden írásos beadványt két példányban nyújtsanak be az érintett intézményekhez. Ebből egyik példányt hagyják a címzettnél, a másikra kérjenek iktatószámot és ha 30 napon belül nem kapnak választ, jelezzék ezt a prefektúrán.