A koronavírus járvány sok civil szervezet munkáját ellehetetlenítette. Azokat az egyesületeket, alapítványokat érintették negatívan a megszorító intézkedések, amelyek korábban főként közösségi eseményeket szerveztek és ezeket nem lehetett online térben megvalósítani, mutatott rá a Sláger Rádió érdeklődésére Berecki Kinga. A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) ügyvezetője elmondta: tavaly nehézséget jelentett, hogy a bejáratott közösségi programjaik közül keveset tudtak megvalósítani, ezért főként online fejlesztésekre helyezték a hangsúlyt, idén pedig szabadtérben megvalósítható, főként környezeti témájú és egészséges életmódot népszerűsítő programokat szerveztek.

A Háromszéki Közösségi Alapítvány 2014-ben szakított a korábbi adománygyűjtő módszerekkel és a Civil Licit által egy olyan társadalmi eseményt szervezett, ahol nem csak az adománygyűjtésen van a hangsúly, hanem az adományozók bevonásán a civilek közösségi projektjeibe, ami erősíti a civil és vállalkozói szféra kapcsolatát. A civil szervezetek programjait ugyanis forráslehetőségekhez juttatja ám a támogató vállalkozókban is növeli a felelősséget, hiszen az egész folyamatot végigkövetik a forrásgyűjtéstől a projekt megvalósulásáig.

Berecki Kinga a HKA ügyvezetője | Fotó: Kovács Zsolt

Az eseményen a civil szervezetek vezetői tíz percben bemutatták projektjüket, az összegyűlt támogatók kérdéseket tehettek fel, majd elkezdődik a licit és aki egy-egy projektre a legtöbb pénzt adományozta, az elnyeri a főtámogatói státuszt. A HKA idén tavasszal interneten szervezte meg a közösségi projektek támogatását célző Civil Licitet, idézte fel Berecki Kinga, aki szerint a forrásgyűjtő akció őszi kiadását már személyes részvétellel hirdetik.

Október 20-án, szerdán a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban sora kerülő Civil Liciten a benevezett nyolc programból hármat választottak ki támogatásra. A „Nem térkép e táj” program arra vállalkozik, hogy 450 diákot visznek el helyismereti kirándulásokra. Újdonság a TedX Sepsi program, amely a nemzetközi ismertségű, inspiráló előadás sorozat sepsiszentgyörgyi meghonosítását célozza. A „Székelyek ünneplőben” című programban a szentléleki Perkő Néptánc Együttes egy székely hagyományokhoz kötődő produkció megvalósítására igényel támogatást.

Berecki Kinga elmondta: főkánt a helyszínen, a csernátoni Haszmann Pál múzeumban személyesen jelen lévők tudnak 50 lejtől induló adományokat felajánlani, ám tervezik, hogy be lehet kapcsolódni interneten is az élő közvetítésbe és azok is adományozhatnak, akik nem tudnak jelen lenni a Civil Licit helyszínén.

A 2010-ben helyi vállalkozók és civilszervezeti vezetők által létrehozott Háromszéki Közösségi Alapítvány az elmúlt években számos forrásgyűjtő akciója révén több mint egymillió lejt fektetett a közösségbe.