Miután évekig csak a legalacsonyabb jövedelműek részesülhettek fűtéstámogatásban, az energiaárak elszabadulása miatt a törvényhozók megemelték a jövedelem felső határát, aminek következtében idén télen az eddiginél több háztartás kaphat fűtéspótlékot ha gázzal, villannyal, tűzifával vagy más energiahordozóval melegíti a lakást.

Az új szabályozás szerint idén azok a családok folyamodhatnak a pótlékért, akik esetében az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg az 1 386 lejt, ez az összeg az egyedülálló személyek esetében havi 2 053 lej. A fűtéstámogatás teljes értéke a szolgáltató által kiállított számlán lesz feltüntetve. A jövedelemhatár több év után emelkedett ám időközben nőtt a minimálbér és a nyugdíj és nem módosult ezzel arányosan az összeghatár, ami alatt rászorulónak tekinthető valaki. Tavaly még azok a családok kaphattak fűtéstámogatást, akiknél az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg a 750 lejt. Ilyen jövedelemküszöb mellett Sepsiszentgyörgyön csak néhány száz személy volt jogosult fűtéspótlékra, idén számuk várhatóan emelkedik.

Fűtéstámogatás | Illusztráció: Kovács Zsolt

Sepsiszentgyörgyön az érintettek hétfőtől nyújthatják be igénylési iratcsomójukat a városháza Szociális Igazgatóságának Bánki Dónát utca 27. szám alatti székhelyén. Az önkormányzat ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy idén a támogatás odaítéléséhez szükséges dokumentumok is megváltoztak, a formanyomtatványt a szociális igazgatóság székhelyén találják, de információkat kérhetnek a 0267 31 068-as telefonszámon.

Fontos az, hogy a fűtéstámogatás legtöbb öt hónapra – november 1 és március 31 – közötti időszakra igényelhető. Ahhoz, hogy a teljes öt hónapos időszakra ítéljék oda a támogatást, a kéréseket legkésőbb november 20-ig szükséges benyújtani a sepsiszentgyörgyi szociális igazgatóság székhelyén. Azok, akik november 21-e után teszik le az iratcsomókat, csak a december és március közötti időszakra kaphatnak támogatást.

Ha a támogatási időszakban a segélyezett család valamelyik tagjának változik a jövedelme, azt öt napon belül jelenteni kell a polgármesteri hivatalnak. Az önkormányzatok ugyanakkor szociális ankétot is végeznek a jogosultak körében és ha bebizonyosodik, hogy hamis adatok alapján igényelték a támogatást az összeget visszafizettetik.