Rendkívüli szenátusi ülést hívtak össze, hogy tájékoztassák a honatyákat arról a kormányrendeletről, amely hatályon kívül helyezi azt a rendelkezést, ami szerint a veszélyhelyzet idején nem kapcsolják le a tartozást felhalmozó háztartásokat és cégeket az áram- vagy gázszolgáltatásról.

Tavaly a járványhelyzet miatt fogadták el a rendeletet, amely lehetővé tette, hogy a fogyasztók a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasszák a földgáz- és a villanyáramszámlák kifizetését, a szolgáltatók pedig nem kapcsolhatják le az adósokat. Ennek következményeként a kifizetetlen számlák összege közelíti a 300 millió lejt, mutatott rá a Sláger Rádió megkeresésére Nagy-Bege Zoltán.

Nagy Bege Zoltán
Nagy-Bege Zoltán az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság alelnöke | Fotó: Maszol

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság alelnöke szerint az új rendelettel visszatérnek a járvány előtti helyzetre. Ugyanakkor a jogszabály 90 napos türelmi időt ír elő, ez alatt a tartozásokat felhalmozó fogyasztók és a villamosenergia és gázszolgáltatók közösen az egyéni helyzetekre szabott megoldásokat találhatnak a felhalmozott adósságok kifizetésére. Az új számlákat már határidőre, vagyis 30 nap, plusz 15 napos haladék után ki kell fizetni, ellenkező esetben a fogyasztót lekapcsolják a hálózatról, részletezte Nagy-Bege Zoltán.